Toronto tager godt mod danske film

TORONTO. Susanne Biers "Den skaldede frisør" havde nordamerikansk premiere i Toronto søndag aften ved en udsolgt forestilling, hvor filmen blev vist i Elgin Theatre, et flot gammelt biografteater fra 1913 med guldudskæringer i loftet, balkoner og loger.

Festival manager Christian Juhl Lemche, Det Danske Filminstitut, beretter om en rigtig vellykket visning:

"Susanne Bier blev kaldt op foran lærredet inden visningen, og hun inviterede producer Sisse Graum Jørgensen, manusforfatter Anders Thomas Jensen og de to hovedrolleindehavere Trine Dyrholm og Pierce Brosnan på scenen. Hele salen jublede højt, da Brosnan kom ind. Bier inviterede derefter de to filmkøbmænd, Michael Barker og Tom Bernard fra Sony Pictures Classics, som har købt "Den skaldede frisør" til distribution i Nordamerika, om at dukke op på scenen, og de to stak på bedste slapstick-vis kun overkroppen ind fra siden af scenen og vinkede. Så var stemningen lagt."

"Filmen gik rent ind hos publikum, der var med hele vejen og grinede alle de rigtige steder. Q&A foregik humørfyldt med Bier, Anders Thomas Jensen, Dyrholm og Brosnan på scenen og i god kemi med publikum. Afsluttende fik Dyrholm en kompliment for hendes meget flotte røde kjole, som en tilskuer mente, hun altid skulle bære. Dyrholm kvitterede med en lille dans på stedet."

Tobias Lindholms "Kapringen", som der summes rigtig pænt om efter visninger i Venedig, blev søndag vist første gang i Toronto for presse og filmbranche. Der var helt pakket i en sal med 135 sæder, og flere måtte gå med uforrettet sag. Køberne viser stor interesse, og filmen er nu solgt til Korea, Holland, Belgien og Luxemburg, melder TrustNordisk, som stor for det internationale salg.

Snakken går allerede ivrigt i Toronto om Joshua Oppenheimers dansk-producerede "The Act of Killing", der blev vist lørdag aften. Mange finder den både meget fascinerende og skræmmende på samme tid, og den får f.eks. L.A. Weekly Blog's Karina Longworth til at hævde, at "De bedste, mest udfordrende og formsprængende dokumentarfilm i verden lige nu er støttet af Det Danske Filminstitut." Se: How Hollywood Movies Led to Genocide: The Act of Killing at the Toronto Film Festival