Torsdag bliver den nye fredag

Lille-fredag har længe været den store gå i byen-dag for de unge. Nu vil de danske biografer også udvide weekenden og flytter fra 7. januar 2009 filmpremieredagen til torsdag.

Filmdistributørerne i organisationen FAFID og foreningen Danske Biografer har besluttet at flytte premieredagen til torsdag for at lette presset på biografernes weekend.

"De danske biografer oplever et massivt pres på weekenderne. Med flytningen af premieredagen håber vi på en mere jævn fordeling af publikum," fortæller Kim Pedersen, formand for Danske Biografer.

Ifølge Kim Pedersen er der i nuværende form fuldt tryk på biograferne i weekenden, som ofte må skuffe sit publikum med udsolgte forestillinger. Derimod er tilstrømningen mandag til torsdag mere begrænset. Ved at flytte premieredagen håber man således i branchen at gøre en sløj dag bedre.

Europæisk inspiration
Flere lande i Europa har indført en tidligere premieredag: I Frankrig og Belgien er premieredagen onsdag, og i Holland er den torsdag. Ifølge Kim Pedersen har biograferne i de lande, der har flyttet premieredagen oplevet et løft, hvilket han også forventer, vil ske herhjemme. I Danmark er det efterhånden blevet kutyme at tage hul på weekenden allerede torsdag, og Kim Pedersen mener ikke, at arbejdet fredag morgen vil holde folk væk fra billetlugerne.

"Folk sidder jo i kø i dagevis for at se den nye Star Wars. Der er altid et publikum, der vil være først," siger Kim Pedersen.

I nogle tilfælde vil de danske biografer være nødt til at indrette sig efter internationale filmpremierer, typisk ved amerikanske blockbustere. Men erfaringen fra de andre europæiske lander viser, at de amerikanske film, der har premiere fredag, ofte får lov at komme ud en til to dage før i de lande, som har tidligere premieredag.

Dyr omlægning for dagspressen
Det er dog ikke alle i den danske filmverden, der er begejstret for ændringen. Ifølge Ebbe Iversen, filmjournalist på Berlingske Tidende, er flytningen set med dagspressens øjne problematisk, fordi aviserne har indrettet deres ugentlige struktur efter at bringe filmanmeldelser om fredagen, og det er dyrt og besværligt at ændre.

"Personligt har jeg ikke noget imod, at torsdag bliver premieredag, men produktionsmæssigt er det vanskeligt at lægge avisen om," fortæller Ebbe Iversen.

"Vi sidder nu og river os lidt i håret og overvejer, hvordan vi skal placere kulturstoffet. Nogle aviser, f.eks. Information, har særlige kulturtillæg om fredagen, og så er spørgsmålet, om man skal flytte hele tillægget, og hvornår man skal bringe det øvrige kulturstof," siger Ebbe Iversen og oplyser, at man på Berlingske Tidende ikke er nået frem til en endelig beslutning, men at avisen formentlig vil bringe filmanmeldelser i torsdagens kultursektion.