Tre film i spil som dansk Oscar-kandidat

OSCAR 2022. Tre film er udvalgt som mulige bud på Danmarks kandidat til den kommende Oscar-uddeling i kategorien for bedste internationale film: 'Flugt' af Jonas Poher Rasmussen, 'Margrete den Første' af Charlotte Sieling og 'Skyggen i mit øje' af Ole Bornedal. Den endelige kandidat udpeges den 25. oktober.

Torsdag mødtes den danske Oscar-komité, og her pegede de på de tre film, der har chancen for at blive Danmarks kandidat i det videre kapløb om en nominering i kategorien International Feature Film ved Oscar-festen 2022.

De tre film er 'Flugt' af Jonas Poher Rasmussen og Final Cut for Real, 'Margrete den Første' af Charlotte Sieling og SF Studios Production, og 'Skyggen i mit øje' af Ole Bornedal og Miso Film.

Den danske Oscar-komité med repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut udpeger den endelige kandidat mandag den 25. oktober.

Formand for komitéen, Filminstituttets direktør Claus Ladegaard, siger:

"Vores opgave i komitéen er at pege på de tre film, som vi vurderer har det største potentiale i Oscar-kapløbet. Feltet spænder fra en gribende aktuel dokumentar om en flygtnings skæbne til to stærke dramaer om nøgleperioder i dansk historie. Tre bud med markante fortællinger og filmisk kvalitet, som hver især har chancen for at gøre indtryk hos Oscar-akademiet. Her i komitéen glæder vi os foreløbig over et felt af kandidater, der så overbevisende understreger den danske filmbranches høje niveau."

Om de tre film:

Flugt

'Flugt' af Jonas Poher Rasmussen er historien om instruktørens gymnasieven Amin, som for første gang fortæller om sin dramatiske rejse fra Afghanistan til Danmark for 25 år siden. Filmen havde dansk premiere 17. juni. 

Den animerede dokumentar var blandt de særligt udvalgte film til Cannes Festivalens digitale udgave i 2020. Ved verdenspremieren på Sundance i år vandt 'Flugt' den internationale jurypris, og kritikerne kvitterede med en overvældende flot modtagelse. Siden vandt filmen i Göteborg som bedste nordiske dokumentar samt tre priser ved animationsfilmfestivalen i Annecy, herunder for bedste film. Netop nu er 'Flugt' på programmet på Toronto Filmfestivalen og er blandt de nominerede til Nordisk Råds Filmpris 2021. 

Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de la Gournerie har produceret for Final Cut for Real. Det Oscarvindende selskab Neon har købt filmen til amerikansk distribution.

Margrete den Første

'Margrete den Første' af Charlotte Sieling er blevet fornemt modtaget af anmelderne ved premieren i dag, 16. september. "Mesterlig", "med internationalt format", "den bedste historiske film i årevis" og en "gennemført flot og spændende storfilm om en kvindelig danmarkshistorisk helt", lyder det blandt andet.

Stor ros går også til Trine Dyrholm i hovedrollen som Margrete, som vi følger i året 1402. Hun står i spidsen for et nyt nordisk storrige, som hun egenhændigt styrer gennem sin adoptivsøn, kong Erik. Men en konspiration truer og sætter Margrete i et umuligt dilemma, der kan koste hende alt.
 
Manuskriptet er skabt af Jesper Fink, Maya Ilsøe og Charlotte Sieling. Birgitte Skov og Lars Bredo Rahbek har produceret for SF Studios. Filmen er købt til amerikansk distribution af Samuel Goldwyn Films, der også stod bag 'Druk'.

Skyggen i mit øje

'Skyggen i mit øje' af Ole Bornedal skildrer en af de største tragedier i Danmarkshistorien, nemlig bombningen af Den Franske Skole i København. Filmen har dansk biografpremiere 28. oktober. 

'Skyggen i mit øje' viser os katastrofen især fra børnenes perspektiv, da britiske piloter den 21. marts 1945 forbereder sig til en afgørende mission for den danske modstandsbevægelse, nemlig angrebet på Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København. Angrebet lykkes, men ikke langt derfra er et fly styrtet ned tæt ved Den Franske Skole, og branden får de efterfølgende bombefly til at tro, at målet ligger under røgsøjlen.

Ole Bornedal har senest stået bag historiske og biografiske dramaer som '1864' og biografstorhittet 'Så længe jeg lever' om sangeren John Mogensen. Instruktøren har selv skrevet manuskriptet til 'Skyggen i mit øje', der er produceret af Jonas Allen og Peter Bose for Miso Film.

Alle tre film er produceret med støtte fra Filminstituttet.

Den danske Oscar-komité

Komitéen består, ud over formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, af Jacob Jarek fra Producentforeningen, Tea Lindeburg fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år lå det samlede antal godkendte, indstillede film på 93.

Det Amerikanske Filmakademis regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. januar til 31. december 2021, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog. 

Kontakt

Claus Ladegaard
Adm. direktør
Tlf. +45 4032 6212
clausl@dfi.dk

Tidsfristen for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er 1. november. Herefter vurderes de indstillede film, der reduceres til en liste på 15 film. Denne såkaldte shortliste annonceres den 21. december. 

Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien International Feature Film, udmeldes den 8. februar. Den 94. Oscar-prisuddeling afholdes den 27. marts i Los Angeles.


Danske Oscar-film

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori: 

Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Herunder ses danske Oscar-indstillinger siden Susanne Biers Oscar-vinder i 2011. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder

Over årene har Danmark også markeret sig ved Oscar-festen med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt


Tags: