Tredje største åbning i 10 år

BIOTAL. Christoffer Boes filmatisering af Jussi Adler-Olsens 'Journal 64' har haft den tredje største premiereuge de seneste ti år for en dansk film. I sin første uge i biograferne blev den set af ikke mindre end 218.000 biografgæster.

59 % af biografgæsterne valgte i uge 40 at indløse billet til 'Journal 64', og ikke mindre end 280.0000 billetter blev der langet igennem billetlugerne, hvis man inkluderer billetter solgt til forpremierer (tallet opdateres løbende på Aktuelt billetsalg for danske film). I sin første uge er den fjerde og sidste film i Afdeling Q-serien fra Zentropas hånd blevet set af 218.000. De seneste ti år er det kun overgået af 'Klovn – The Movie' og 'Flaskepost fra P'.

Blandt de danske film med største premiereuger de seneste ti år er syv produceret af Zentropa og seks af disse af Louise Vesth. 

De fire film i Afdeling Q-serien er nu set af sammenlagt 2,4 mio. biografgæster. 

Bille Augusts 'Lykke-Per' er i uge 40 set af 20.000 gæster og i alt 350.000.

Der er nu solgt i alt 2,1 mio. billetter til danske film i år, hvilket er lidt bedre end sidste år, hvor der på samme tidspunkt var solgt 1,9 billetter. Den aktuelle danske markedsandel er på 23 %. Med den stærke start til 'Journal 64' og flere store film på plakaten resten af året vil markedsandelen med stor sandsynlighed vokse yderligere og dermed hæve sig væsentligt over de seneste to år, hvor den nationale markedsandel endte på 21 %.

Oversigt over spillefilm resten af 2018

Julemandens datter / 8. november

Oppe i Grønland bor den 12-årige Lucia med sin mor Claudia og sin far Julius, bedre kendt som julemanden. Lucia går på den internationale julemandsskole og vil så gerne være julemand. Det må hun bare ikke, for det er kun drenge, der får lov til at gå i julemandsklassen. Da Lucia fortsat protesterer, giver julemandsskolen hende én chance for at bevise, at hun kan være en lige så god julemandselev som drengene: Hun skal opfylde menneskedrengen Alberts største juleønske – at hans far, der er ramt af en mystisk sygdom, bliver rask. Alberts far er blevet smittet af den ondskabsfulde Krampus, og Lucia indser, at det er en næsten umulig opgave – hun skal fange Krampus for at gøre Alberts far rask igen. Lucia rejser ned til Danmark med sin far på slæb for at finde Krampus, og nu starter et forrygende juleeventyr, som går over stok og sten, da det viser sig, at andre også jagter Krampus.

Instruktør Christian Dyekjær Manus Uffe Rørbæk Madsen, Philip LaZebnik Producent Deluca Film Genre Familiefilm 

Den tid på året / 8. november

Hjemme hos Katrine og Mads, en helt almindelig familie, skal man i år atter samle hele familien om en traditionsrig juleaften med salmesang og andesteg. På en aften som denne er der naturligvis plads til alle, de fraskilte forældre, den rapkæftede lillesøster, hendes nye mand og ikke mindst familiens børn, som skal passe ind i forældrenes forestilling om hjerternes fest. På overfladen sitrer en intens stemning af irritation, der er lige så antændelig som et tørt grantræ, og efterhånden som maden falder tungt og julegaverne skuffer, brister enhver illusion om julefred. For intet er, som vi bilder os ind på den tid af året.

Instruktør Paprika Steen Manus Jakob Weis Producent Nordisk Film Genre Komedie

I KRIG & KÆRLIGHED / 15. november

Da Esben deserterer fra krigen, er det for at blive forenet med sin elskede kone Kirstine og deres søn Karl efter tre år. Men alt er ændret i hans fravær. Den charmerende tyske officer Gerhard bejler kraftigt til Kirstines hjerte og rollen som familiefar. Esben må sætte alt ind for overlevelse, kærligheden og at redde familien.

Instruktør Kasper Torsting Manus Kasper Torsting, Karsten Skov, Ronnie Fridthjof Producent Fridthjof Film Genre Historisk drama

Brakland / 15. november

Simon flytter fra København til Vesterby, hvor han møder Bjarke – byens alfahan og arving til det lokale højttalerimperium. De to outsidere begynder at udfordre hinanden i grænseoverskridende handlinger, og venskabet vokser. Men da svindel tvinger højttalerfabrikken til konkurs, går byen i opløsning, og Bjarkes familie får skylden. Vreden vækker bæstet i Bjarke, og Simon må nu vælge, om han skal forsøge at redde sin ven eller trække sig fra den kurs, Bjarke har sat – mod sin og Vesterbys undergang.

Instruktør Martin Skovbjerg Jensen Manus Christian Gamst Miller-Harris Producent Snowglobe ApS Genre Drama

Christian IV - Den sidste rejse / 13. december

Året er 1648. Christian IV er alvorligt syg, og med døden i hælene tager den syge konge mod København for at dø på Rosenborg Slot. Han sender bud efter sin ekskone Kirsten Munk, som han har holdt indespærret siden deres voldsomme skilsmisse. Kirsten skal underskrive en række anklagepunkter, så Christian kan få oprejsning og sikre sit eftermæle; men gensynet sætter ild til en fortid med utroskab og jalousi. Turen mod København bliver en rejse i Christians og Kirstens stormfulde ægteskab, fra første møde og forelskelse til bitter strid og ulykkelig kærlighed. Et kammerspil i en karet, der ræser gennem kærlighed, had, synd og forsoning.

Instruktør Kasper Kalle Manus Trine Appel, Kasper Kalle  Producent Good Company Films Genre Drama 

Ternet Ninja / 25. december

Aske får i fødselsdagsgave en ternet ninja-dukke af sin Onkel Stewart (kendt fra 'Terkel i knibe'). Ternet Ninja, som viser sig at være besat af en rapkæftet japansk ånd, kommer til at udfordre Askes opfattelse af, hvad han kan og ikke kan, og sammen hvirvles Aske og Ternet Ninja ind i en farlig mission, der kommer til at sætte deres venskab på prøve.

Instruktør Anders Matthesen, Thorbjørn Christoffersen Manus Anders Matthesen Producent A Film Genre Animation

Happy Ending / 25. december

Helle glæder sig vanvittigt meget til, at hendes arbejdsnarkoman af en mand, Peter, endelig går på pension, så de kan tage hul på livets efterår sammen. Hun har planlagt, hvordan de skal nyde livet og hinanden – og tage på nogle af de mange rejser, som Peter aldrig havde tid til. Men da han kommer hjem fra sin sidste arbejdsdag med den store overraskelse, at han nu skal til at være vinimportør, og at han har investeret hele deres fælles opsparing i et østrigsk vinhus, tager livet en overraskende drejning. Helle og Peter går fra hinanden, og de begiver sig hver især ud på en hæsblæsende opdagelsesrejse med nye muligheder, problemer og drømme. Men kan man starte forfra efter 50 års ægteskab? Og kan man i det hele taget undvære hinanden? En sjov og fræk fortælling om at turde starte forfra, selv når alt synes forbi.

Instruktør Hella Joof Manus Mette Heeno Producent Happy Ending Film Genre Komedie