Triumfbue i Kongens Have skal markere dansk films succes

Filmhuset
Københavnerne kan se frem til en arkitektonisk nyskabelse i byrummet. Det Danske Filminstitut har fået midler til at opføre en triumfbue i Kongens Have, umiddelbart over for Filmhuset i København.

Donationen på i alt 18 mio. kr. gives af den jyske entreprenør og filmentusiast Carsten Green Madsen, der har tjent sin formue primært på erhvervsbyggeri ved Herning og Ikast. Green Madsen udtaler:

"Danske film har gennem årene givet mig og min familie utallige oplevelser. Nu er det på sin plads at give noget tilbage. Dansk filmdramatik er afgørende for vores nationale identitet og for sammenhængskraften i Danmark. En triumfbue i centrum af København, symbolsk placeret i nærheden af kronjuvelerne på Rosenborg Slot, vil være med til at brande byen som hele Europas filmhovedstad."

Slots- og Ejendomsstyrelsen ser positivt på projektet, og der udskrives om kort tid en arkitektkonkurrence, hvor de formelle krav til projektet er:

  • Buen skal ikke kun være 3-dimensionel, men også afspejle filmens tidslige dimension
  • Buen skal være minimum 24 meter høj
  • Buen skal reflektere såvel Filmhusets arkitektur som akserne i det historiske haveanlæg i slotsparken
  • Buen skal symbolsk referere specifikt til dansk film, f.eks. i form af materialevalg

Filminstituttets administrerende direktør Henrik Bo Nielsen udtrykker stor taknemmelighed over donationen:

"Dansk film har i mange år markeret sig mere end flot ved billetlugerne og på alverdens festivaler. Nu får vi et fremtrædende monument, et manifest, over den enestående succes, vi har oplevet. Jeg ser frem til at tage det første spadestik, når byggeriet påbegyndes i foråret 2010, og vil være den første til at passere gennem buen senere samme år."

Læs mere om projektet og arkitektkonkurrencen

(Aprilsnar)