Tro, håb og electronica

DREYER. Søndag den 16. maj vil "Jeanne d’Arc" blive nyfortolket af en filosof og en præst – på henholdsvis laptop og bas. Det foregår i Filmhuset.

”Det er en stor, stærk film, der kalder følelser frem. En klassiker. Jeg glæder mig til at skulle lægge lyd til et værk med sådan et blik for detaljer. Ikke mindst Renée Falconettis ansigt.”

Electronica- og ambient-kunstneren Mikkel Melgaard har under sit alias Mikkel Metal lavet et utal af live-optrædener i Danmark og Tyskland. Han blev uddannet cand.mag. i filosofi, inden han kastede sig over dub, electronica og ambient. Han har sagt ja til at lave live-musik til Carl Th. Dreyers spirituelle storværk "Jeanne d’Arcs lidelse og død" (1928), når stumfilmen bliver vist i Cinemateket søndag den 16. maj.

Det spirituelle tema i filmen får særlig luft ved Mikkel Metals optræden, fordi bassist Per Vibskov vil supplere laptop’ens lyde og loops med kontrabas-spil. Vibskov er til daglig sognepræst i Roskilde, og hans viden har makkerparret besluttet at bruge konstruktivt.

”De fleste kender ordene i fadervor, men der er jo også en melodi til, som man nogle gange synger i kirken. Den form for passager vil Per vække til live på bassen undervejs, med afsæt i de symbolske spor i filmen. Salmestrofer, som nogle vil genkende, mens andre bare vil nyde tonerne. Vi ved godt, at det skal bruges med måde, så det ikke bliver gimmick-agtigt.”

Religion er omdrejningspunkt

Carl Th. Dreyers film handler om bondepigen Jeanne, der påstår at have fået en åbenbaring – og står ved den, selv om hun udsættes for tortur af 1400-tallets gejstlige. Religion er på den måde omdrejningspunkt for filmen på flere måder.

”Jeg har spillet i kirker masser af gange, i natkirker i Danmark og med et ambient-set i Køln, hvor der kom 200 mennesker. Det giver en helt særlig stemning, og kirkerummet giver verdens bedste naturlige rumklang. Det nye er, at der her er en billedside at spille op ad. Filmen er så ren, enkel og stærk, at musikken reagerer meget kraftigt på den. Man kan let blive fristet til at ’underlægge’ sig filmen, mig jeg har besluttet mig for ikke at lade mig intimidere.”

De to har ved flere lejligheder spillet i domkirker i partnerskab med en form for samspil, de kalder duotoni, forklarer Mikkel Metal.

”Mit udtryk fylder nok mest, dvs. dub-techno med elementer af ambient. Jeg bliver en form for koncertmester på mixeren. Men Per og jeg skiftes til at give hinanden rum. Det er to forskellige udtryk, som skal have lov til at udfolde sig både hver især og sammen.”

"Jeanne d’Arcs lidelse og død". Cinemateket søndag den 16. maj kl. 19.30. Billetpris: 65/40 kr.

Læs mere og bestil billetter.
 

Fakta

Carlthdreyer.dk

Den 25. maj 2010 åbner www.carlthdreyer.dk

Det Danske Filminstitut lancerer i maj et nyt stort website om Carl Th. Dreyer. Her kan alle interesserede om gå på opdagelse i den berømte danske instruktørs filmiske univers. Se mere i Pressroom.

Mikkel Meldgaard

Mikkel Meldgaard er født 1973 og bosat i København. Cand.mag. i filosofi fra Københavns Universitet. Startede som autodidakt guitarist omkring 1990. Har efter 5-6 år som komponist og guitarist i forskellige støjrock-bands primært arbejdet med samplere og elektronisk musik. Har siden 2000 udgivet en stribe udgivelser under kunstnernavnet Mikkel Metal, bl.a. ’Peaks and Troughs’ (2009), Brone And Wait (2008) og albummet ’Sweep’, der bestod af remixes af Blue Foundation-numre. Udvalgte live-jobs: Zivilisation der Liebe (ambient-festival I Køln, 2010) og Berghain, Berlin (2010). Har sammen med Per Vibskov Nielsen optrådt i Københavns Domkirke adskillige gange.