Uganda-Danmark-Chicago

FESTIVAL. To film, skabt af unge ugandere fra det danskstøttede projekt "Youth & Film Uganda", er udtaget til den internationale børnefilmfestival i Chicago, som foregår fra den 26. oktober-4. november.

To ugandiske kortfilm,"The Secret Note" og "The Christmas Turkey", er udtaget til den internationale børnefilmfestival i Chicago. De to film er produceret på Film Labs arrangeret af den danske filmskole Station Next i Kampala og Gulu i 2011 som en del af projektet "Youth & Film Uganda".

"The Secret Note" er historien om skoleeleven Christopher, der bliver afsløret af sin gode ven i at sende sedler rundt i klassen. Christopher lægger en snedig plan for at undgå inspektørens straf. Filmen gør brug af den genkendelige situation fra klasseværelset og tager samtidig fat i jalousi og venskab. Geofrey Ojok har skrevet "The Secret Note" og Isaac Titus Odokorach har instrueret.

Youth & Film Uganda

"Youth & Film Uganda" er finansieret af Den Danske Ambassade i Kampala, og projektet er initieret i samarbejde med Center for Kultur og Udvikling og de to faglige partnere Maisha Film Lab og Det Danske Filminstitut. Den danske filmskole Station Next er partner på Film Lab-komponenten.

"Youth & Film Uganda" er en del af et tre-årigt udviklingsprojekt, "Uganda Youth Cultures Project", som har til formål at give unge i Uganda mulighed for at udtrykke sig gennem kunst og derved skabe social sammenhængskraft og styrke landets økonomi. Projektet kører fra 2011-2013 og fokuserer på tre områder: film, teater og hiphop.

"Youth & Film Uganda" går ud på at opbygge en filmkultur for de 13-20-årige, der skal være med til at samle især den unge del af befolkningen på tværs af regionale og politiske skel. Her får de unge mulighed for at se, skabe og forholde sig kritisk til film. Programmet kombinerer mobile biografer, filmfestivaler, master classes for professionelle, talentudvikling og produktion i samarbejde med DOX:LAB og undervisning i filmproduktion, sidstnævnte i samarbejde med den danske filmskole Station Next.

Den 9. oktober var det 50 år siden, Uganda opnåede selvstændighed efter britisk overherredømme. I den anledning blev "Youth & Film Uganda" præsenteret ved den ugandiske ambassades fejring af dagen i Danmark.

I næste uge afholdes der i Kampala workshop og masterclass i manuskriptskrivning for professionelle, hvor bl.a. Rumle Hammerich underviser.

I "The Christmas Turkey" kæmper Kim for at vinde en fodboldturnering, så han kan tage præmien, en kalkun, med hjem til familiens julemiddag og samtidig få sin fordrukne fars anerkendelse. Filmen tematiserer, hvordan børn og unge i Uganda ofte er nødt til at tage voksenrollen på sig i en tidlig alder, og hvordan talent og passion kan vise vejen frem. Filmen er skrevet af Ishamael Mukiri og instrueret af Reagan Washiwala, som begge er teenagere og skoleelever i Kampala.

The-Christmas-Turkey-web

De unge skaber filmene

Film Lab-idéen går ud på at lade unge mennesker skabe deres egne korte filmiske fortællinger. De unge fik vejledning i bl.a. manuskript, optagelse og klipning af professionelle filmfolk fra Uganda og Station Next. Men de stod i høj grad selv for produktionen, fortæller administrerende direktør Ulrik Krapper fra Station Next. Det overordnede mål er at udvikle et koncept baseret på erfaringerne fra de tre år, programmet kører, så den lokale organisation Maisha kan overtage.

"Jeg synes, det er vildt, at man kan samle en gruppe unge på en uge, og så skaber de selv et lille værk", siger Ulrik Krapper. "Det er tankevækkende. Det havde også været tankevækkende, hvis det havde været danske unge, der fik udtaget film til en så vigtig filmfestival, men de er medietrænede på en helt anden måde", siger han.

Mange af de involverede unge i Uganda havde aldrig set en computer før. "Alligevel formår de at skabe noget. Det viser, at man aldrig må undervurdere, hvad unge er i stand til, hvis de får de rette rammer", fortæller Ulrik Krapper.

CICFF er den største børnefilmfestival i Nordamerika med et program på over 250 film fra 40 forskellige lande. "The Christmas Turkey" og "The Secret Note" er ligesom alle andre film på festivalen i konkurrence om prisen "Best of the Fest".

Til Daily Monitor fortæller projektkordinator Denis Pato fra Maisha Film Lab om de begejstrede reaktioner på udtagelsen til festivalen: Daily Monitor – Ugandan films by youths selected for Chicago festival

Læs mere om Maisha Film Lab og Youth & Film Uganda

Læs mere om Station Next

"The Secret Note" og "The Christmas Turkey"