Ukendt dansk stumfilm er dukket op i Filmarkivet

Billede til artiklen Ukendt dansk stumfilm er dukket op i Filmarkivet
- Og den får verdenspremiere i morgen lørdag den 25. april kl. 16.30 i Cinemateket. 91 år efter at den blev skabt.

Det drejer sig om den hidtil ukendte stumfilm "Den Dovnes Himmerige" - en lille komedie på 26 minutter fra 1918, som aldrig nåede at få officiel dansk premiere. Filmen dukkede op i forbindelse med en større samling gamle filmruller, som arkivet modtog i 2007, og viste sig at være i forbløffende god stand og tilsyneladende komplet.

De gamle filmruller blev givet til arkivet af Henrik Kaldal. De har tilhørt Kaldals bedstefar, som var en stor filmelsker og -samler, og som angiveligt selv har forevist "Den Dovnes Himmerige" i sit hus i Vedbæk. Filmen er forsynet med det officielle censur-stempel, som viser, at den var tiltænkt biografpremiere, men den fremgår ikke af de optegnelser, man ellers benytter sig af. Derfor antager man, at den aldrig fik officiel dansk premiere.

MERE OM KALDAL-SAMLINGEN
Foruden "Den Dovnes Himmerige" gemte filmsamlingen på en Chaplin-film, flere spændende amerikanske stumfilm samt dokumentaroptagelser fra et luftangreb på Padua i Italien og eksotiske optagelser fra Indien og Dahomey.

"Den Dovnes Himmerige" vises i anledning af Forskningens Døgn, hvor to filmdetektiver fra Det Danske Filminstituts Filmarkiv, Bøgelund Petterson og Mikael Braae, holder foredrag om nogle af de filmfund, de har været med til at gøre. De to detektiver har til lejligheden lovet at finde filthattene og nålestriberne frem.

Læs mere og bestil billetter til arrangementet.

Det sker med jævne mellemrum, at hengemte filmspoler fra for eksempel private loftsrum viser sig at være hidtil ukendte filmfund, eller perler man troede var tabt. En god ide er derfor at kontakte Filmarkivet, hvis man ligger inde med den slags: www.dfi.dk/filmarkiv.

[Foto fra "Den Dovnes Himmerige". Manden under dynen er Viking Ringheim]