Ukrainsk biografsal opkaldt efter Lars von Trier

Billede til artiklen Ukrainsk biografsal opkaldt efter Lars von Trier

Herhjemme kender vi ikke meget til den ukrainske filmbranche, men det forholder sig måske anderledes den modsatte vej. I hvert fald er det ukrainske publikum rigtig glade for Lars von Trier, som netop har fået en biografsal opkaldt efter sig.

Siden Lars von Trier oplevede international succes med "Dancer in the Dark", har alle Lars von Triers film været distribueret til de ukrainske biografer. Den almene interesse for den danske instruktør er stor i Ukraine, og mange kender også hans tidligere arbejde.

"Vi mener, at Lars von Trier er en af de mest originale og nyskabende instruktører i nyere tid." siger Alik Shpilyuk, som er en af folkene bag den nye biograf.

Ukraine har siden Sovjetunionens sammenbrud oplevet en økonomisk vækst, og det kan mærkes i de ukrainske biografer. Billetsalget er gået op, og flere biografer ser dagens lys. Det seneste skud på stammen er en biograf, hvor 35 instruktører har fået opkaldt en biografsal efter sig, heriblandt Krzysztof Kieslowski, Robert Altman, Milos Forman, Michelangelo Antonioni og danske Lars von Trier.

Om Lars von Trier salen kan lokke endnu flere ukrainere i biografen, må tiden vise. Biografsalene med de celebre navne indvies den 24. september i Kiev, Ukraine.