Ulrich Thomsen debuterer som instruktør

Han har været en af dansk skuespils fornemmeste eksportvarer siden slutningen af 1990'erne. Nu vil Ulrich Thomsen også instruere film. Ved Berlinalens særlige marked for co-produktioner skal han forsøge skaffe de sidste penge til sit debutprojekt.

Vi kender ham blandt andet som kokainvraget Peter i "Blinkende lygter", som superskurken Sasha Davidov i James Bond-filmen "The World Is Not Enough", og som den sammenbidt plagede Christian, der tager hævn over barndommens uhyggeligheder med en tale i "Festen".

Nu er Ulrich Thomsen klar til at vise en anden side af sig selv. Den 46-årige danske skuespiller er så godt som færdig med manuskriptet til sin første spillefilm, "In Embryo", og skal nu han forsøge at sælge idéen til de store filmselskaber på European Film Market i Berlin. Og forhåndsinteressen for Ulrich Thomsens debut som instruktør og manuskriptforfatter har været stor.

Ulrich Thomsen

Født 1963 på Fyn og uddannet på Statens Teaterskole 1989 – 1993, efter forinden da at have gået på Fame-skolen i Odense 1986 – 1987.

Fik sit internationale gennembrud med hovedrollen som Christian i Thomas Vinterbergs "Festen". Siden da har Ulrich Thomsen spillet med i et hav af danske og udenlandske film, blandt andet Per Flys "Arven", Susanne Biers "Brødre" og James Bond-filmen "The World Is Not Enough".

"In Embryo" er Ulrich Thomsens første spillefilm. Den er en ud af i alt 23, som er udvalgt til EFM, European Film Market, på årets filmfestival i Berlin.   

Læs mere i Nationalfilmografien

og Screens Daily's "Thomsen reveals Embryonic directing career"

 

"Officielt har festivalen kun 24 møde-slots for folk som os, men vi er allerede oppe på 36 filmselskaber, som er interesserede. Og de bliver ved med at ringe, så vi er ved godt mod," fortæller han, da Filmupdate fanger ham på mobiltelefonen fra Berlin.  

En kærlighedshistorie

Ulrich Thomsen har efterhånden gået og tumlet med instruktørambitionerne i noget tid. For et par år siden skrev han en komedie, som dog aldrig blev indspillet. Siden kom han så på idéen til "In Embryo" – en kærlighedshistorie om narkohandleren Sean, som forelsker sig i en ung pige. For at vinde hende begynder han at fodre hende med heroin og kokain, og samtidig bliver han selv afhængig af stoffer. Herefter begynder handlingen at blande fantasi og virkelighed.

Ulrich Thomsen skal selv spille hovedrollen i filmen, som efter sigende også kommer til at have den unge brite Sam Riley på rollelisten. Ham lærte verden at kende i rollen som Joy Division-forsangeren Ian Curtis i Anton Corbijns "Control".

En naturlig forlængelse

Selv mener Ulrich Thomsen, at arbejdet som skuespiller ikke ligger så langt fra rollen som instruktør, som man måske skulle tro.

"Egentlig er det jo en naturlig forlængelse af skuespilfaget at instruere. Når man spiller en hovedrolle, instruerer man på en eller anden måde selv det hele fra starten. Selvfølgelig kommer instruktøren på et tidspunkt og overtager, men som udgangspunkt har man selv planlagt rollen."

Indtil videre er "In Embryo" 30 procent finansieret. Håbet er, at besøget i Berlin kan hente resten af pengene ind. Lykkes det, vil indspilningerne kunne gå i gang i slutningen af året.

"Næste skridt er at caste skuespillere, men filmen bliver jo ikke til af sig selv. Der skal nogle penge på bordet."