Under sandet åbner Toronto Filmfestivals nye konkurrence-program

TORONTO. Martin Zandvliets "Under sandet" får verdenspremiere som åbningsfilm i et nyt internationalt konkurrenceprogram på filmfestivalen i Toronto, der hidtil kun har uddelt priser til canadiske film og til publikummets fortrukne film.

Den internationale filmfestival i Toronto er af samme kaliber som den amerikanske Sundance Filmfestival, men i år introducerer festivalen et internationalt konkurrenceprogram og tager dermed et skridt yderligere mod toppen blandt verdens vigtigste filmbegivenheder.

Tolv stærkt instruktørbårne film deltager i konkurrencen, der går under navnet Platform, og det er en dansk film, der har æren at være åbningsfilm i konkurrencen. Torsdag den 10. september får Martin Zandvliets tredje spillefilm "Under sandet" verdenspremiere i Torontos smukke, gamle Elgin Biograf med plads til et publikum på 1400. Efterfølgende vil der være en halv times diskussion mellem instruktør og publikum.

"Under sandet" dækker et hidtil ufortalt kapitel af den danske efterkrigstidshistorie. I maj 1945 overdrager en engelsk konvoj hundreder af helt unge tyske krigsfanger i danskernes varetægt. De skal fjerne de to millioner landminer, som den tyske besættelseshær har gravet ned i sandet langs den jyske vestkyst. Den danske sergent, Carl Leopold Rasmussen har kommandoen over den tyske deling. Igennem fem lange krigsår har han ligesom den danske befolkning oparbejdet en indestængt vrede mod besættelsesmagten. Nu får han til opgave at føre drengene igennem en mission, der kan koste dem alle livet. For Carl bliver det ikke bare en kamp om liv og død, men om had, forsoning og tilgivelse.

Som sergent Carl Leopold Rasmussen har Roland Møller her sin første hovedrolle. Blandt de andre skuespillere er Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro og en række unge tyske skuespillere.

Martin Zandvliet har selv skrevet manuskript, og Mikael Rieks har produceret for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen samt DR TV, Varde Kommune, Den Nissenske Familiefond og en række internationale finansierer.

Der er dansk biografpremiere den 3. december.

Det nye konkurrenceprogram

"We want to provide a platform for special world cinema with strong voices and strong visions," har Toronto International Film Festivals kunstneriske leder Cameron Bailey sagt til filmwebmagasinet Indiewire. "This is a way to give a significantly higher profile to strong films that come to us without big red carpet hoopla."

Den første jury består af de tre internationalt anerkendte instruktører Jia Zhang-ke fra Kina, Claire Denis fra Frankrig og Agnieszka Holland fra Polen. Der uddeles en pris på C$25,000 ved en prisceremoni den 20. september.

Det fulde program for Platform

 

Dansk deltagelse i Toronto

Festivalen har allerede udmeldt, at Anders Thomas Jensens "Mænd og høns" får nordamerikansk premiere i profilprogrammet Vanguard, og at norske Joachim Triers "Louder than Bombs", der er dansk koproduceret, deltager i serien Special Presentations. Festivalen vil i løbet af de kommende to uger offentliggøre resten af programmet.

Toronto International Film Festival (10.-20. september)