Under sandet shortlistet til Oscar

OSCAR 2017. Det Amerikanske Filmakademi har i dag præsenteret "Under sandet" som en af de ni spillefilm, der går videre til sidste runde i kampen om en nominering til prisen for bedste udenlandske film.

Martin Zandvliets "Under sandet" er en af de ni spillefilm, der er blevet shortlistet i Oscar-kategorien Foreign Language Film. Det blev offentliggjort her til morgen, fredag den 16. december, efter Det Amerikanske Filmakademi havde afsluttet voteringen om de i alt 85 film, som lande på tværs af kloden har indstillet som deres deltager i kampen om den eftertragtede statuette.

De ni shortlistede film

Australiens "Tanna" af Bentley Dean og Martin Butler
Canadas "It's only the End of the World" af Xavier Dolan
Danmarks "Under sandet"/"Land of Mine" af Martin Zandvliet
Tysklands "Toni Erdmann" af Maren Ade
Irans "The Salesman" af Asghar Farhadi
Norges "The King's Choice" af Erik Poppe (med Jesper Christensen i hovedrollen)
Ruslands "Paradise" af Andrei Konchalovsky
Sveriges "A Man Called Ove" af Hannes Holm
Schweiz' “My Life as a Zucchini" af Claude Barras

Filmen i undervisningen

Der er lavet undervisningsmateriale til "Under sandet" til brug i dansk, historie og tysk.

Materialet lægger op til en analyse af filmens historiebrug: I en fortælling om noget historisk vil bestemte begivenheder være fremhævet eller udeladt – ofte for at sige noget om nutiden.

Filmfagligt lægges der vægt på, hvilke greb man kan benytte i en film til at fremstille gode og onde, og hvordan man kan opbygge suspense – en langstrakt spænding i en scene, som bliver næsten uudholdelig.

filmcentralen.dk/grundskolen/undervisning/under-sandet
 

"'Under sandet' har siden verdenspremieren på Toronto Film Festivalen i efteråret 2015 rejst verden rundt på store festivaler og opbygget sin egen internationale fanskare, der har ladet ordet gå videre om den gribende danske film, der omfavner sit tema om medmenneskelighed i krigssituationer og sætter det smukt i scene på den blændende danske vestkyst. De mange priser, som filmens individuelle holdmedlemmer allerede har vundet, viser, hvor stærk en flok, det er lykkedes for instruktør og producer at samle, og de og Nordisk Film kan være utrolige stolt af denne helstøbte film," siger Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut.

"Med Zandvliets film på shortlisten til en Oscar-nominering kan 2016 ikke afslutte meget bedre for dansk film på den internationale scene. Året åbnede med, at Danmark blev Oscar-nomineret med både 'Krigen' og dokumentaren 'The Look of Silence', og 'Under sandet' vandt den fornemme Drage for bedste nordiske film på Göteborg Filmfestivalen, inden Trine Dyrholm vandt Sølvbjørn i Berlin for sin præstation i "Kollektivet". Sådan er det fortsat på alle de vigtige festivaler, hvor Danmark havde film med i de store konkurrencer og flere gange vandt fornemme priser. Endelig skal vi ikke glemme, at Aske Bang og M&M Productions for et par uger siden fik en flot placering på shortlisten til en Oscar-norminering i kategorien bedste kortfilm."

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Siden 1. oktober er de 85 deltagende film blevet vurderet af akademiets Foreign Language-komité, der vælger seks af filmene til shortlisten. En eksekutiv komité har dernæst tilføjet yderligere tre film, sådan som reglerne foreskriver for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser.

Når shortlisten er på plads, stemmer en ny komité – bestående af tre grupper i New York, Los Angeles og London med særligt udvalgte medlemmer – om, hvilke fem film der endeligt skal nomineres. Nomineringerne offentliggøres torsdag den 24. januar.

I den afsluttende fase sendes filmene ud til Akademiets aktive medlemmer, der kan afgive deres stemme, når de har set alle fem nominerede film. Det 88. Academy Awards Show finder sted søndag den 26. februar.

Roland Møller spiller hovedrollen i "Under sandet", der er fotograferet af Camilla Hjelm Knudsen og klippet af Molly Malene Stensgaard og Per Sandholt. Mikael Rieks har produceret for Nordisk Film med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. I Nordamerika distribueres filmen af Sony Pictures Classics.

10 års danske Oscar-indstillinger til Foreign Language Film Award

I de seneste syv år har en dansk spillefilm været på shortlisten seks gange.

2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-shortlistet
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz
2009 To verdener / Niels Arden Oplev
2008 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog

(Filmene er registreret efter det år, prisen uddeles)

Aske Bang og M&M Productions kortfilm "Silent Nights" blev i november præsenteret som en af de 10 kortfilm, der er på årets shortlist til en Oscar-nominering.

Læs mere om Kortfilmen Silent Nights på Oscar-shortlist

Danmark har igennem de seneste årtier også markeret sig stærkt i Oscar-kapløbet med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt

Se mere på www.oscars.org

Se liste over danske films internationale priser og nomineringer i 2016