Ungdomsoprør i Færøernes bibelbælte

CPH:DOX. Dokumentarfilmen ’Skál’ giver et sjældent indblik i den færøske ungdomskultur og skildrer den angst og tvivl, der er forbundet med at finde sig selv i stramme, religiøse rammer. Filmen er udviklet med støtte fra initiativet Norddok, som har til formål at styrke fællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne. Nu har den premiere på CPH:DOX, hvor den indgår i hovedkonkurrencen.

Dokumentarfilmen ’Skál’ (på dansk: ’Skål’) sætter fokus på, hvordan det er at være ung i 2020 i verdens mindste hovedstad Tórshavn. Filmen, der har verdenspremiere ved årets CPH:DOX, er støttet af puljen Norddok – et initiativ, som har til formål at styrke fællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne ved bl.a. at give færøske og grønlandske filmskabere samme økonomiske muligheder for at producere lokalt som resten af Norden.

Det er danske Cecilie Debell og den færøske debutant Maria Tórgarð, der har instrueret filmen.

At finde sig selv inden for rammerne

’Skál’ følger 21-årige Dania, som er opvokset i en kristen menighed i bibelbæltet på Færøerne. Hun er lige blevet kærester med Trygvi, en hiphop-kunstner og poet, der lokalt er kendt som Silvurdrongur (Sølvdreng). Trygvi skriver provokerende tekster om bl.a. abort, seksualitet og angst, hvilket fordømmes af store dele af den konservative, kristne lokalbefolkning.

For mig er 'Skál' det ungdomsportræt, som jeg aldrig har haft. Den slags repræsentation har ikke eksisteret på Færøerne på samme måde før, og jeg er stolt af at kunne være med til at vise et nuanceret billede af, hvad det vil sige at være ung på Færøerne

- Maria Tórgarð

Dania fascineres af Trygvis kunstneriske ærlighed og inspireres til selv at sætte ord på den tvivl og splittelse, hun føler. Det udvikler sig i løbet af filmen til digtsamlingen ’Skál’, som handler om, hvor svært det er at leve mellem to verdener og forene det at være kristen i et lille samfund med det at være ung og eksperimenterende i en moderne verden.

Det er et forsigtigt prøvende, men modigt ungdomsoprør, der ikke handler om at bryde med familien, religionen og autoriteterne, men om at skabe en plads i de rammer til at finde frem til og være den, man er.

Vigtig repræsentation

Filmen skildrer, hvordan det er at vokse op med en følelse af social kontrol, som det kan hænde i religiøse miljøer som det færøske, hvor konservative, kristne holdninger spiller en stor rolle i det offentlige og politiske liv. For den færøske part af filmens instruktør-duo er ’Skál’ et vigtigt perspektiv, som længe har manglet:

”For mig er Skál det ungdomsportræt, som jeg aldrig har haft. Den slags repræsentation har ikke eksisteret på Færøerne på samme måde før, og jeg er stolt af at kunne være med til at vise et nuanceret billede af, hvad det vil sige at være ung på Færøerne,” siger Maria Tórgarð.

Det handler om både at afspejle en genkendelig virkelighed for de færøske unge, og give verden et indblik i det færøske samfund:

”Der er så mange historier, som aldrig er blevet fortalt, fordi vi ikke selv har haft muligheden for det. Det vil vi gerne gøre op med. Jeg håber, at filmen kan give et indblik i en unik kultur, på en alsidig måde. En film som mange unge færinge kan genkende sig selv i – og som samtidig kan vise verden, at vi er til. Også på denne her måde.”

’Skál’ på CPH:DOX

I forbindelse med og i forlængelse af verdenspremieren den 24. april kl. 16:30 afholder CPH:DOX et live-event om færøsk ungdomsliv og autenticitet i samtale med fiimens hovedpersoner Dania, Trygvi og Marjun, samt de to instruktører Cecilie Debell og Maria Tórgarð. Samtalen bliver moderet af Anna Poulsen og Kringvarp Føroya og kommer til at handle om, hvordan man som ung sikrer en balance mellem det, man føler, man skal leve op til, og den man selv har lyst til at være.

Du kan læse mere om arrangementet på CPH:DOX' hjemmeside

’Skál’ er produceret af selskabet Made in Copenhagen og instrueret af Cecilie Debell og Maria Tórgarð med støtte fra bl.a. Norddok.

Om Norddok

Norddok er et initiativ, hvis formål er at udbrede viden om landene i Rigsfællesskabet gennem dokumentarfilm.

Puljen fra 2019 var baseret på en bevilling på 8 mio. kr. på finansloven og yderligere 2 mio. kr. fra overskydende licensmidler, og skulle gå til filmprojekter, der kunne styrke kendskabet til og fællesskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark.

Den faglige redaktion modtog i 2019 ansøgninger fra i alt 39 filmprojekter, hvoraf seks fik udviklingsstøtte. Tre film endte med at blive indstillet til produktionsstøtte – to fra Færøerne og én fra Grønland. De kommende to Norddok-støttede film er i produktion og forventes at være færdige hhv. i slutningen af 2021 og sommeren 2022.

En ny Norddok-pulje er på vej, og nye vilkår og rammer for projektet er under forhandling.