Unge storforbruger ulovligt indhold

PIRATERI. Udfordringerne med ulovlig streaming og download er store i Danmark. 41 % af de 18-29-årige har set film og serier ulovligt inden for det seneste år. Kampagnen 'Os Der Elsker Film' ønsker at gøre noget ved det.

Alt for mange unge danskere tilgår film og serier på ulovlig vis. Det står klart efter, at en analyse fra Dansk Erhverv i 2020 viser, at 41 % af danskere i alderen 18-29 år har streamet eller downloadet ulovligt indhold inden for 12 måneder.

Det ulovlige forbrug er altså til at tage og føle på, og derfor relancerer RettighedsAlliancen kampagnen 'Os Der Elsker Film' med støtte fra Det Danske Filminstitut, Biografklub Danmark Fonden og Producent Rettigheder Danmark. Kampagnen er en version 2.0, der bygger videre på biografkampagnen med Lars Brygman og det tilknyttede undervisningsforløb, der løb af stablen under samme navn tilbage i 2016. 

Sund fornuft og humor er nøgleord

'Os Der Elsker Film' vil minde de unge forbrugere om, at der er mange gode grunde til at se film på lovlig vis, ligesom der kun er dårlige undskyldninger for ikke at gøre det. 

De unge skal klædes på med gode, konstruktive argumenter for at benytte lovlige tjenester, når de sidder med overvejelsen derhjemme, men også når emnet diskuteres offentligt eller blandt venner.

Overordnet slår kampagnens indhold på tre budskaber:

  • Os, der elsker film, støtter film
  • Film bliver ikke det samme, hvis vi ikke betaler for dem
  • Det har konsekvenser at streame og downloade ulovligt indhold

Kærligheden til film, viden og konsekvensfortællinger med humor som omdrejningspunkt er nøgleord i kampagnen, som vil få liv på de sociale medier – der, hvor målgruppen befinder sig. Det er særligt unge mellem 18 og 29 år, kampagnen søger at ramme, da de er mest tilbøjelige til at benytte sig af ulovligt indhold. Kampagnen består af en lang række af grafikker og videoer til brug på de sociale medier, og en af videoerne med skuespiller Anders Juul vil ligeledes blive vist på det store lærred i de danske biografer.

Det er en sejr, når en række af de væsentlige aktører i filmbranchen kan gå sammen og sætte fokus på problematikken om ulovlig streaming og download.

- Adm. direktør Claus Ladegaard, Filminstiuttet

De personlige og samfundsmæssige konsekvenser belyses

Da målet med kampagnen er, at færre unge skal tilgå og bruge ulovlige tjenester til at se film og serier, er det nødvendigt, at målgruppen får kendskab til konsekvenserne ved det ulovlige forbrug. Gennem kampagnen vil de derfor blive præsenteret for både de personlige konsekvenser, men også konsekvenserne for hele filmindustriens produktionskæde og i sidste ende fremtidens film. Konsekvenser, der bl.a. omfatter:

  • At få stjålet personlige oplysninger, som fx bankoplysninger og private billeder
  • At få malware på sin computer
  • At støtte kriminelle bagmænd
  • At job og talentudvikling forsvinder fra den danske filmbranche

De unge bliver altså bekendtgjort med, hvilke konsekvenser det har at streame ulovligt, og hvorfor det er vigtigt at sikre sig, at man kun benytter lovlige tjenester. Derfor bidrager kampagnen ligeledes med guides til lovlige sider og tjenester, og gode råd til, hvordan man sikrer sig, at en side ikke er ulovlig.

Det siger aktører fra filmbranchen om kampagnen

Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, Adm. direktør:

”Vi er rigtig stolte af at være en del af 'Os Der Elsker Film'. Det er en sejr, når en række af de væsentlige aktører i filmbranchen kan gå sammen og sætte fokus på problematikken om ulovlig streaming og download. Når hele 41% af de 18-29-årige forbruger film og serier ulovligt, så har vi et enormt problem. Men vi ved også, at unge sætter pris på dansk kvalitetsindhold, og at de faktisk gerne vil i biografen samt benytte lovlige indholdstjenester. Derfor er 'Os Der Elsker Film's vinkling på oplysning og forståelse en god vej frem.”

Producentforeningen, Jørgen Ramskov, Direktør:

”Ulovlig streaming og download af film og serier har store konsekvenser for den danske filmbranche, ikke mindst for dem, som bruger kræfter og penge på at skabe filmene. Tal viser, at der hvert år ses 4.000.000 danskproducerede film og 6.000.000 danskproducerede serieepisoder ulovligt. Det er vildt høje tal, som direkte betyder, at der mangler indtægter og det skader hele produktionskæden – lige fra idegenerering, til produktion og talentudvikling. 'Os Der Elsker Film' er et godt initiativ, som oplyser de unge om, at deres handlinger har virkelige konsekvenser – både for dem selv, men også for den branche, som står bag indholdet”.

Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID), Mads Nedergaard, formand:

”FAFID er rigtigt glade for og stolte over at deltage i kampagnen 'Os Der Elsker Film'. Som repræsentant for både danske og udenlandske rettighedshavere oplever vi til stadighed et højt ulovligt forbrug, som både er en alvorlig trussel mod vores forretning og et adfærdsmæssigt og moralsk problem. Ved at informere de unge bliver de mere opmærksomme på deres egne handlinger og hvilke konsekvenser der følger med. Det, tror vi på, er enormt vigtigt. Viden og forståelse af konsekvenser er et godt skridt på vejen til adfærdsændringer”.

Danske Biografer, Lars Werge, Direktør:

”Danske Biografer synes, at ulovlig streaming er en vigtig problematik at få på dagsorden. Der er utrolig mange konsekvenser ved ulovlig streaming og download, både for os, som lever af at præsentere kvalitetsindhold for forbrugeren, men også for de unge selv. De kan risikere at få stjålet personoplysninger og billeder, eller at få malware på deres computer, når de besøger de ulovlige tjenester. 'Os Der Elsker Film' fortæller både om de personlige konsekvenser for de unge, men også for os som branche. Derfor er kampagnen så vellykket”.

Sådan genkender du en lovlig streamingtjeneste

På en lovlig streamingtjeneste kan du altid komme i kontakt med dem, der står bag sitet

  1. Hvis der er mange stavefejl i teksten og hjemmesidens navn lyder underligt, bør du undersøge om siden faktisk er ulovlig
  2. Hvis det virker for godt til at være sandt, fx at du kan se biografaktuelle film for 0 kr., så er det det nok også

Er du i tvivl, så tjek om en tjeneste er ulovlig

Du kan også undersøge, hvor du lovligt kan se din film