Ungt Berlin-år

BERLIN. Dansk film er i år flot repræsenteret på Berlin Filmfilmfestivalen med fem film i festivalens store serier. Maryanne Redpath, direktør for børne- og ungdomssektionen Generation, ser frem til at præsentere tre danske spillefilm.

For første gang i otte år er Danmark med i hovedkonkurrencens kortfilmprogram på Berlin Filmfestivalen. Helena Franks filmskoleafgangsfilm "Heavy Heads" har fået adgangskort til Berlinale Shorts med mulighed for at vinde en gylden bjørn. Sidst en dansk film var med i den serie var i 2003, da den nyudsprungne filmskoleelev Anders Morgenthalers var inviteret med kortfilmen "Araki - The Killing of a Japanese Photographer".

"Vi er begejstrede over at have tre danske film i konkurrence. Alle tre demonstrerer nogle af de særlige kvaliteter, som vi efterhånden forventer af dansk film."

En dansk film deltager i år i Panorama. Sektionen har i år inviteret Jannik Splidboels spillefilmslange dokumentar "How Are You" om kunstnerduoen Elmgreen & Dragset.

Prisuddeling i Berlin

  • Cinema for Peace Gala mandag den 14. feb. kl. 18 med uddeling i løbet af aftenen.
  • Generation 14plus fredag den 18. feb. kl. 19.30
  • Generation Kplus lørdag den 19. feb. kl. 15.30
  • Berlinale Shorts lørdag den 19. feb. kl. 19 sammen med spillefilmene i hovedkonkurrencen. Til kortfilmene er der en Guldbjørn som hovedpris og en Sølvbjørn som special Jury Award. Der uddeles også en Best First Feature Award, som uddeles på tværs af serierne. Her er "Skyskraber" og "Den kæmpestore bjørn" med i opløbet.
  • Der uddeles desuden en række independent priser i løbet af festivalen.

I år er der helt exceptionelt udtaget tre danske spillefilm til konkurrence i børne- og ungdomsprogrammet Generation, der i alt viser 26 spillefilm. Det er kun sket en gang tidligere, i 2003.

De tre film er Rune Schjøtts "Skyskraber", Heidi Maria Faissts "Frit fald" og Esben Toft Jacobsens animationsfilm "Den kæmpestore bjørn".

FILM har spurgt Maryanne Redpath, festivaldirektør for Generation og tilknyttet børne- og ungdomsprogrammet i årevis, hvad der kendetegner de danske film, de har inviteret i år.

"Vi er begejstrede over at have tre danske film i konkurrence. Alle tre demonstrerer nogle af de særlige kvaliteter, som vi efterhånden forventer af dansk film: De er fornyende, udfordrende og med en høj production value. Filmene underholder og undgår kitsch og sentimentalitet i store doser. De respekterer et ungt publikum i alle aldre og slår en lige højre, når det kræves."

Hverken "Skyskraber" eller "Frit fald" kan beskrives som typiske ungdomsfilm, mener Maryanne Redpath. De udvider snarere grænserne for film med unge hovedpersoner ved at være interessante, udfordrende og underholdende, så de kan nå et større publikum.

"Jeg er sikker på Generations målgruppe i serien 14plus vil være i stand til at forholde sig til indhold, form og billedsprog i begge film. Jeg er meget imponeret over de to instruktører, der giver god plads til, at publikum selv kan drage egne slutninger og indtage egne holdninger, hvilket er meget vigtigt, når man henvender sig til unge."

Maryanne Redpath glæder sig til at se "Den kæmpestore bjørn" folde sig fuldt ud foran et kæmpepublikum i Generations nye biograf i the House of World Cultures: "Den er vidunderlig for tilskuere i alle aldre, helt ned til de yngste, og fungerer både som animationsfilm og som en godt fortalt historie".

Se hvordan dansk film har været præsenteret i Berlin gennem årene: Berlin priser og deltagelse

Oversigt over visningstider for de danske film, danske filmfolk i Berlin etc på www.dfi.dk/berlin

FILM#71 online

Hent Berlinalens gratis apps til smartphones og Iphones