Valhalla høster ros i England

Da Nicolas Winding Refn's "Valhalla Rising" fik premiere i de franske biografer i marts, skortede det ikke på anmelderros. Nu er det den engelske filmpresses tur, og her er anmelderne ikke mindre begejstrede. Filmen har netop vundet prisen for bedste film på genrefilmfestivalen Bilbao Fantasy Film Festival.

Meditativ, fremmedartet, drømmende og sælsomt smuk. Ingen tvivl om, at de engelske anmeldere har følt sig ramt af en unik filmoplevelse, da "Valhalla Rising" havde premiere i England 30. april. Svær at sætte i bås og derfor nemmere at beskrive ad omveje for anmelderne: Filmen rummer både Tarkovskys landskaber, Kubricks nihilisme og Herzogs civilisationsopløsning.

Filmen om den enøjede kriger på rejse mod ukendte territorier havde dansk premiere 31. marts, hvor den udløste skudsmål som "filmkunst", "kompromisløs" – og "stiløvelse". Her ved den engelske premiere er der udbredt begejstring for det, som de fleste er enige om at kalde Refns konsekvente filmiske eksperiment.

Rige oplevelser i vente

De engelske anmeldere fremhæver Refns særegne stil, som på en gang er rå og drømmerisk.

"Hvis man, på trods af al dens grænseoverskridende perversitet, går med på filmens præmisser, kan man få en utrolig oplevelse. Den del af historien, der foregår i Amerika, har en meditativ kvalitet, og billederne bliver nærmest helt overjordiske," skriver Times. The Observer istemmer og ser filmen som "hypnotisk, fortættet atmosfærisk på en ildevarslende måde, og sælsomt smukt."

At intensitet og stemning bevares på trods af, at der er et minimum af dialog og handling, skyldes ifølge Time Out "de bjergtagende smukke, stærkt bearbejdede digitale billeder og den atmosfæriske elektroniske musik. (…) For dem, der ser denne brutale rejse til ende, er der en rigdom af oplevelser i vente."

Alt bliver symbol

Som et blandt flere medier fremhæver The Independent Tarkovsky, Terence Malick og Sergio Leone som Refns kunstneriske fædre, og Eye for Film peger på et andet vigtigt slægtskab:

"Med 'Valhalla Rising' går Refn i Herzogs fodspor (…) ved at følge sine karakterer ud i ekstreme situationer i et sært limbo, hvor alle modsætninger opløses og flyder sammen som vraggods mod havet. Kristendom støder sammen med hedenskab, natur støder mod kultur, himmel forveksles med helvede, og alt i dette sparsomme allegoriske landskab får symbolets metafysiske karakter."

"Valhalla Rising" bliver hos flere af anmelderne kanoniseret som et mesterværk: "Hvis ikke dette er nok til at kalde Nicolas Winding Refn et geni, så ved jeg ikke, hvad der skal til," skriver News of the World, som får følgeskab af Eye for Film, der fremhæver "Valhalla Rising" som endnu en "streng i Refn's bue, der understreger hans position som en af de mest spændende og alsidige auteurs i europæisk film i dag."

Berejst og belønnet

Refns vikingeepos har netop vundet prisen for bedste film ved Bilbao Fantasy Film Festival, en festival med en særlig satsning på genrefilm og med et dedikeret fanpublikum.

Filmen får amerikansk premiere 24. juli, men vises allerede 12. juni i New York til BAMcinemaFEST, en festival under det toneangivende kunst- og kulturcenter BAM.

Læs Valhalla Rising begejstrer franskmændene