Valhalla Rising begejstrer franskmændene

"Et psykedelisk vikingetrip" - sådan lyder det om Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" fra flere franske anmeldere, der er begejstrede for den gådefulde fortælling og filmens leg med genren. Dansk premiere 31. marts.

De danske anmeldere må tøjle pennen lidt endnu, men allerede i den forgangne uge kunne franskmændene og de franske anmeldere indløse billet til Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising". Og niveauet er sat højt, for det var de store roser, der fyldte spalterne: spektakulær, hallucinerende og Refns mest gennemførte film til dato.

"Le Guerrier silencieux" - den tavse kriger - hedder "Valhalla Rising" i de franske biografer. En titel, der fremhæver filmens centrale skikkelse og Refns foretrukne helt: outsideren. Mads Mikkelsen spiller den stumme, en-øjede kriger, der undslipper fangenskab hos en storhøvding og får plads under sin flugt på et korsfarerskib, der indleder en farefuld rejse mod uerobret, ukendt land. 

Genopfinder genren

Filmmagasinet Positif sammenligner med Stanley Kubricks sci-fi nøgleværk fra 1968:

"'Valhalla Rising' er et chok, en usædvanlig film. Uden overdrivelse kan man sige, at den er for vikingefilmen, hvad 'Rumrejsen år 2001' er for science fiction (…). Filmen genopfinder genren og udvikler sig til et psykedelisk trip, der trækker tilskueren med i hovedpersonens metafysiske eventyr."

Også magasinet Premiere roser Refn for hans stærkt personlige genopfindelse af en klassisk genre: "Refn nedbryder grundstenene i mytologiske fortællinger som Conan Barbaren for at stykke dem sammen igen til en eksistentiel undersøgelse."

Sindets vilde drifter

Det franske Rolling Stone kalder filmen "et stikkende mareridt, der tryllebinder og overrasker med sin æstetik og brutalitet", og Cahiers du Cinema fremhæver Refns evne til at binde æstetik og fortælling sammen til et vellykket eksistentielt epos:

"Det lykkes Refn at give os en fornemmelse af en epoke, hvor idéerne var uklare, et sted mellem overtro og religion, barbariske impulser og sindets vilde drifter på slap line."

International anerkendelse 

"Valhalla Rising", Refns syvende film, har allerede været en hyppig gæst på internationale festivaler og har netop modtaget en Special Mention på Fantasporto, Portugals største og vigtigste filmfestival. Refn havde senest premiere herhjemme med sin engelsk-producerede "Bronson". 

"Valhalla Rising" har dansk premiere den 31. marts.