'Vanskabte land' i spil til Nordisk Råds Filmpris

NOMINERING. Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' får fortiden til at stå lyslevende frem, lyder det fra juryen, der har udvalgt filmen som Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2022. Vinderen kåres den 1. november i Helsinki.

Hlynur Pálmasons historiske drama 'Vanskabte land' har mulighed for at modtage en af Nordens fornemste hædersbevisninger. Filmen er nemlig blevet nomineret til Nordisk Råds Filmpris som en af de fem kandidater fra henholdsvis Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

'Vanskabte land', der havde premiere på Cannes Festivalen, udspiller sig i slutningen af det 19. århundrede, hvor en ung dansk præst rejser til Island for at bygge en kirke og fotografere den lokale befolkning. Men jo længere han rejser ind i det barske landskab, desto mere viger han fra sit mål, sin mission og sin moral.

Nomineringen går, som vanligt med Nordisk Råds Filmpris, til det samlede hold af instruktør, manuskriptforfatter og producer – i år altså til instruktør og manuskriptforfatter Hlynur Pálmason samt til producerne Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin fra Snowglobe og Anton Máni Svansson fra Join Motion Pictures.

"Dreyer'sk ro og befriende skæv humor"

'Vanskabte land' er udpeget af en dansk jury, der består af lektor Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen fra Syddansk Universitet, filminstruktør Amalie Næsby Fick og filmredaktør Jacob Ludvigsen fra Soundvenue. I deres motivation lyder det blandt andet således:

"En dansk præst rejser gennem det barske islandske landskab med gode intentioner, men må hurtigt bukke under for sine egne fysiske og psykiske svagheder, og den danskuddannede islandske instruktør skildrer hans rejse med en unik blanding af Dreyer’sk ro, befriende skæv humor og et nuanceret blik for religionens bagside og det svære møde mellem to kulturer.

Filmen tager udgangspunkt i de første fotografier fundet i Island, og modsat præsten lykkes Pálmason med sin svære mission: At få fortiden til at stå lyslevende for os med en uforudsigelig historie og gudesmukke billeder, indkapslet i et 4:3-format, der får landskaberne til at stå frem i et nyt lys.

Pálmason samler maskulinitetstematikkerne og sin utrolige æstetiske sans fra sine tidligere film i karrierens hidtil største og mest tankevækkende værk."

'Vanskabte land' har dansk biografpremiere den 1. december.


De fem kandidater

Få overblik over alle kandidaterne til Nordisk Råds Filmpris 2022:

Danmark
Vanskabte land
Instruktør og manuskriptforfatter: Hlynur Pálmason
Produktion: Snowglobe i samarbejde med Join Motion Pictures

Finland
The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic
Instruktør og manuskriptforfatter: Teemu Nikki
Produktion: It’s Alive Films

Island
Lamb
Instruktør: Valdimar Jóhannsson
Manuskriptforfattere: Valdimar Jóhannsson, Sjón
Produktion: Go to Sheep

Norge
Verdens værste menneske
Instruktør: Joachim Trier
Manuskriptforfattere: Joachim Trier, Eskil Vogt
Produktion: Oslo Pictures

Sverige
Clara Sola
Instruktør: Nathalie Ávarez Mesén
Manuskriptforfattere: Nathalie Álvarez Mesén, Maria Camila Arias
Produktion: HOBAB

Om Nordisk Råds Filmpris

Filmprisen blev uddelt første gang i 2002.

Syv gange tidligere er den gået til en dansk film: 'Flugt' (2021), 'Dronningen' (2019), 'Jagten' (2013), 'Submarino' (2010), 'Antichrist' (2009), 'Kunsten at græde i kor' (2007) og 'Drabet' (2005).

Med hæderen følger 300.000 kr., der gives til en film med høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet, og som har en betydelig forankring i den nordiske kultur.

Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer for at understrege filmproduktion som en kollektiv proces.

Årets vinder offentliggøres tirsdag den 1. november 2022 i forbindelse med Nordisk Råds session i Helsinki.