Venedig med Oppenheimer og Trier

VENEDIG FILMFESTIVAL. Joshua Oppenheimers nye  dokumentarfilm "The Look of Silence" og del 2 af Lars von Triers "Nymphomaniac" i det længere director's cut får verdenspremiere på festivalen.

Når den 71. udgave af Venedig Filmfestivalen åbner den 27. august, er det første gang i 24 år, at festivalen har inviteret en dansk film med i hovedkonkurrence. Der er tale om Joshua Oppenheimers danskproducerede dokumentarfilm "The Look of Silence", der af instruktøren selv præsenteres som en ledsager til hans film om det indonesiske folkedrab i 60'erne, "The Act of Killing", denne gang set fra ofrenes perspektiv.

Lars von Trier bliver ligeledes budt velkommen i Venedig. "Nymphomaniac Director's Cut – Volume 2" får verdenspremiere i festivalens hovedprogram udenfor konkurrence. Volume 1 i director's cut, som havde premiere på Berlin Filmfestivalen i februar, er også programsat, så det bliver muligt at få et samlet blik på von Triers værk i dets fulde længde på i 5 ½ time.

The Look of Silence

Joshua Oppenheimers film følger en familie, der mistede en søn i det indonesiske folkedrab, fordi han blev beskyldt for at være kommunist. Familiens yngste og nu voksne søn sværger at konfrontere dem, der dræbte hans bror. Det er disse møder, der udgør filmens kerne.

"The Look of Silence" vises i Venedig for pressen første gang onsdag aften den 27. august, og gallavisningen finder sted torsdag den 28. kl. 22.15.

Filmen er produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Nymphomaniac Director's Cut – Volume 2

Nymphomaniac-DirCut-02-photo-by-Christian-Geisnaes
Lars von Triers "Nymphomaniac Director's Cut - Volume 2" vises i Venedig i hovedprogrammet. Still: Christian Geisnæs.

"Nymphomaniac", der over otte kapitler opruller nymfomanen Joes oplevelser i en fortælling fuld af associationer og indskudte hændelser, fik efter en opsigtsvækkende lanceringskampagne dansk premiere 1. juledag sidste år i en 240 minutter lang version. Den solgte 50.000 billetter i de danske biografer trods det, at den på grund af sin længde blev vist ved dobbeltforestillinger til en billetpris på ca. 140 kr. Fire måneder senere udkom samme version på dvd og Blu-ray.

"Nymphomaniac Director's Cut – Volume 2" vises i Venedig for pressen første gang søndag aften den 31. august med gallavisning mandag den 1. september kl. 19.00. Visningen af Volume 1 foregår samme eftermiddag.

Filmen, der har en spillelængde på 5½ time, har dansk gallapremiere den 10. september og kan derefter i en begrænset periode ses i Dagmar og Grand i København, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis i Aarhus, Metropol og Biffen i Aalborg og Cafébiografen i Odense. Billetsalget starter tirsdag den 2. september.

"Nymphomaniac Director's Cut" er produceret af Louise Vesth for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut. 

Tidligere danske film i Venedigs hovedprogram

Helle Ryslinges spillefilm "Sirup" deltog i 1990 i hovedkonkurrencen, som siden er blevet suppleret med konkurrence-programmer for mere æstetisk søgende film. Her deltog i 2003 Jørgen Leths og Lars von Triers dokumentarfilm "De fem benspænd" i Controcorrente, og i 2013 Tobias Lindholms "Kapringen" i Orizzonti. I 2013 deltog også Susanne Biers "Den skaldede frisør" med gallavisning i hovedprogrammet dog uden for konkurrence. I 2009 blev Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" vist i serien hovedprogrammets Midnight Screenings.

Dette års Venedig Film Festival løber fra den 27. august til den 6. september

Oversigt over august-septembers premierer på store internationale festivaler

Venedig 27. august-6. september
"The Look of Silence" (Joshua Oppenheimer) / Hovedkonkurrence Venezia 71
"Nymphomaniac Director's Cut – Volume 2" / Hovedprogram – Uden for konkurrence

Toronto 6.-14. september
"En chance til" (Susanne Bier) / Special Presentations
"Itsi Bitsi" (Ole Christian Madsen) / Contemporary World Cinema
"Seven Boats" (Hlynur Pálmason) / Short Cuts International
"Vokseværk" (Tor Fruergaard) / Short Cuts International
"The Look of Silence" (Joshua Oppenheimer) / TIFF Docs – nordamerikansk premiere

Dansk instruktør i Toronto
"The Riot Club" (Lone Scherfig, UK) / Gala Presentations.

Danske koproduktioner i Toronto
"Turist"/ Special Presentations
"The Yes Men Are Revolting" / TIFF Docs
"Song of the Sea /TIFF Kids
"Jauja" / Wavelengths
"Taprobana" / Wavelengths
"Listen"/ Short Cuts International

San Sebastian 19.-28. september
"Stille hjerte" (Bille August) / Hovedkonkurrence
"En chance til" (Susanne Bier) / Hovedkonkurrence – europæisk premiere