Venedig-pris til Pernilla August

Pernilla Augusts debutspillefilm "Svinalängorna" med Noomi Rapace i hovedrollen vandt prisen for bedste debutspillefilm i Venedig Filmfestivalens Critics' Week. Filmen er dansk koproduceret med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"En af de to film, jeg med garanti vil huske bedst fra årets filmfestival i Venedig," skrev DR Filmlands Per Juul Carlsen om Pernilla Augusts debutspillefilm "Svinalängorna", og filmen vandt også publikum, der stemte på den som bedste film i serien Venice Critic's Week.

Politikens Kim Skotte blev også grebet af filmen: "Augusts meget stærke debut som filminstruktør er grum socialrealisme, som bliver fortolket med hyperrealisme, håndholdt kamera og kradse farver. (...) Lærredet dirrer af intensitet, når mønsterbryderen Leena som voksen konfronterer sin opvækst."

Også de internationale brancheblade er imponerede. Screens Lee Marshall kalder den barske film "et kraftfuldt drama, præcist og overbevisende udført af et fejlfrit skuespillerhold", og "kraftfuldt" går igen hos Hollywood Reporters Natasha Senjanovic, der også roser Noomi Rapaces spil.

Noomi Rapace spiller filmens hovedrolle som Leena, der rejser til Ystad sammen med sin mand og to døtre, da hendes mor, som hun ikke har set i 25 år, ligger for døden. Opholdet rusker op i en mørk fortid i de svenske velfærdshalvfjerdsere i et "finsk" barndomshjem i Ystads sociale boligbyggeri, Svinalängorna.

Filmen er baseret på Susanna Alakoskis anmelderroste roman "Svinestierne", som den hedder på dansk. Svenske Hepp Film er producent, og danske Helle Ulsteen har koproduceret for Kamoli Films med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Venice Critics' Week er stærkt inspireret af Semaine de la Critique, som afholdes under filmfestivalen i Cannes, hvor Janus Metz' "Armadillo" i år vandt hovedprisen. Serien præsenterer syv debutspillefilm af lovende nye navne.

Den danske premieredato er endnu ikke fastsat.

Interview med koproducent Helle Ulsteen i DR's Filmland (podcast) (ca. 3/4 inde i programmet)