Venedig-priser til The War Show og Heartstone

VENEDIG. Danske film og filmfolk har vundet ikke mindre end tre priser på filmfestivalen, endnu før hovedkonkurrencens priser er uddelt.

Årets Venedig Film Festival står i de danske filmfolks tegn.

Juryen for sidekonkurrencen Venice Days har her til aften overrakt sin hovedpris, Venice Days Award, til Andreas Dalsgaard og Obaidah Zytoons danske dokumentarfilm "The War Show".

Den næststørste pris i Venice Days, den såkaldte European Cinemas Label, de Europæiske Biografers anerkendelse, gik til den svensk-dansk koproducerede spillefilm "Sameblod" af Amanda Kernell, mens Gudmundur A. Gudmundssons dansk-islandske spillefilm "Heartstone" tog forskud på løverne med en Queer Lion for bedste film med et bøsse/lesbisk/LGBT tema.

Queer Lion

The War Show

"The War Show", der er produceret af Miriam Nørgaard, Alaa Hassan og Ronnie Fridthjof for Fridthjof Film følger en gruppe venner i Syrien, hvis liv og drømme forvandles til mareridt, mens landet synker sammen i kaos.

I 2011 bliver den syriske radio-dj Obaidah Zytoon og hendes venner revet med af opstanden imod regimet. De lever blandt kunstnere og aktivister og filmer deres liv, mens de begynder at deltage i demonstrationerne mod præsident Assad. Men som opstanden udvikler sig til en blodig borgerkrig, bliver deres venskab sat på prøve af fængslinger, død og vold. Zytoon forlader Damaskus og rejser til sin hjemby Zabadani, til rebellernes højborg Homs og til det nordlige Syrien, hvor hun oplever den spirende ekstremisme.

Heartstone

Hovedstill til Gudmundur A. Gudmundssons dansk-islandske spillefilm

"Heartstone" foregår i en afsides fiskerlandsby i Island. Thor og Christian er bedste venner, og det er sommeren, hvor følelserne begynder at spire. Thor er forelsket i Beth, den smukkeste pige i byen. Og Christian opdager, at han er tiltrukket af sin ven. Følelserne er svære at skjule, og efterhånden som resten af byen involveres, optrappes konflikterne i det lille samfund.

The Queer Lion bliver uddelt for tiende gang, og prisen, der går til en film – fra en af alle festivalens sektioner – med LGBTQ-tema eller -karakterer, er tidligere vundet af film som Tom Fords "A Single Man", Stephen Frears "Philomena" og sidste år Tom Hoopers "The Danish Girl".

"Heartstone" gjorde sig også stærkt bemærket i Venice Days Juryen. Da juryen tidligere på dagen live-transmitterede stemmeoptællingen, gik alle stemmer til den og "The War Show, som dog endte med at vinde. Filmen, der har dansk hovedproducent, er produceret af Lise Orheim Stender og Jesper Morthorst for SF Studios Production i koproduktion med Anton Máni Svansson for islandske Join Motion Pictures.

Sameblod

Sameblod

"Sameblod" følger den 14-årige Elle Marja fra en samisk familie, der passer rensdyrflokke. Udsat for 1930's racisme drømmer hun om en anden fremtid, men for at få det er hun nødt til at skifte identitet og bryde alle bånd til sin familie og kultur.

Instruktøren, der er uddannet fra Den Danske Filmskole, har selv skrevet manuskript på baggrund af sin egen samiske families historie. Filmen er koproduceret af René Ezra og Tomas Radoor for Nordisk Film,og Kristian Eidnes Andersen har komponeret.

Venedig Festivalen er ikke slut

Hovedkonkurrencepriserne uddeles lørdag aften. Her er blandt andet Cannes-vinderen Amat Escalantes mexicansk-danske spillefilm "The Untamed"  i spil.

Se Solid dansk tilstedeværelse i Venedig

Dagens tre priser i Venedig til danske filmfolk er bemærkelsesværdige, for tidligere har der ikke været meget fokus på skandinavisk film i Venedig. Det har betydet, at dansk film har haft svært ved at bruge festivalen som afsæt for den internationale lancering af efterårets film, mens filmfestivalen i Toronto har haft et godt øje til de danske film.

Det har dog ændret sig de seneste år. I 2014 deltog Joshua Oppenheimer med sin danske film "The Look of Silence", der vandt Juryens Grand Prix i hovedkonkurrencen og fire andre af festivalens priser.

Sidste år blev Tobias Lindholms "Krigen" inviteret i konkurrenceprogrammet Orizzonti, hvor også den israelsk-danske spillefilm "Mountain" deltog.

Se Venedig Filmfestivalen – historie og facts

"The War Show" og "Heartstone" har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og "Sameblod" har modtaget koproduktionsstøtte.