"To verdener" indstillet til Oscar-nominering

Billede til artiklen To verdener indstillet til Oscar nomineringNiels Arden Oplevs "To verdener" bliver den danske deltager i kapløbet om Oscar-nomineringen 2009 i kategorien "Best Foreign Language Film" (bedste ikke-engelsksprogede film). Filmen, der er Arden Oplevs fjerde spillefilm, blev i Danmark modtaget af en begejstret presse og set af 315.000 i biograferne.

"To verdener" er blevet vist og på en række prestigefyldte filmfestivaler verden over og er solgt til biografdistribution i USA. Da filmen i april blev vist på Tribeca Film Festival i New York, vakte fortællingen om den unge kvinde i Jehovahs Vidner, fanget mellem religion og kærlighed, stor interesse hos det amerikanske publikum.

Chancen for at få en film short listet og nomineret er ofte større, hvis en film er solgt til USA, og en amerikansk distributør derfor gør en indsats for filmen i opløbet. Filmens amerikanske distributør, IFC Films, var også distributør på Susanne Biers "Efter brylluppet", som opnåede en Oscar-nominering for to år siden.

Danmark har tidligere vundet Oscars i denne kategori med Gabriel Axels "Babettes gæstebud" i 1988 og Bille Augusts "Pelle Erobreren" i 1989. Nomineringerne af de fem film, der går videre i kampen om en Oscar, offentliggøres den 22. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted den 22. februar.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscar-uddeling): www.oscars.org
Trailer
DFI fact sheet
www.toverdener.dk
Niels Arden Oplev

Foto: Jens Juncker-Jensen

Definition af Best Foreign Language Film
"A foreign language film is defined as a feature-length motion picture produced outside the United States of America with a predominantly non-English dialouge track."

Lidt om proceduren
Filmen skal have haft premiere i Danmark mellem 1. oktober 2007 og 30. september 2008. Den skal have været vist mindst syv dage i træk i en kommerciel biograf og have været annonceret på almindelig vis. Det land, som tilmelder filmen, skal bekræfte at "creative talent of that country exercised artistic control of the film".

Som regel indstiller omkring 65 lande en film til Best Foreign Language Film Award. Academy of Motion Picture Arts and Sciences består af omkring 6.000 medlemmer, og sædvanligvis melder 250-350 medlemmer sig til at stemme om hvilke film, der skal short listes til Best Foreign Language Film Award.

I denne indledende fase er det kun medlemmer bosiddende i Los Angeles, som kan stemme. Det er typisk de lidt ældre medlemmer, der har tid til at gå til visningerne, som akademiet arrangerer, og det er ikke usædvanligt, at medlemmerne foretrækker film med temaer om traditionelle værdier.

Nyt fra i år er, at de sidste tre ud af de ni film, som short listes, bliver udvalgt af en eksekutiv komité under akademiet. Denne ændring er til dels sket, efter at den rumænske Cannes-vinder "4 måneder, 3 uger og 2 dage" ikke blev short listet blandt de ni film sidste år.

Når short listen ligger klar, stemmer 20 medlemmer fra Los Angeles og 10 medlemmer fra New York om hvilke fem af de ni film, der skal nomineres.