Videoklip fra vores fordrejede historie

VIDEO. Lars-Martin Sørensen har studeret 24 kilometer fraklip fra dokumentarfilm om besættelsestiden – og fundet håndfaste beviser på historieforfalskning. Se et par afslørende videoklip her og se endnu flere i Cinemateket den 5. maj.

Filmhistoriker Lars-Martin Sørensen, ph.d. arbejder på Det Danske Filminstitut med et forskningsprojekt om besættelsestidens filmhistorie. Han har gennemgået de 24 kilometer fraklipsmateriale, der er bevaret efter produktionen af "Danmark i Lænker" (1945), "Det gælder din Frihed" (1946), "De fem År" (1955) og skoleversionen af "De fem År", som blev klippet i 1960.

Bombningen af Den Franske Skole

I Dagbladet Information har Lars-Martin Sørensen afsløret, at de allieredes katastrofale fejlbombning af Shellhuset, der kostede 86 børn og 18 voksne på Den Franske Skole livet, blev filmet – men at optagelserne aldrig blev brugt, formodentlig på grund af statslig indblanding, da "Det gælder din Frihed" og "De fem År" blev lavet. Læs artiklen.

Trofæklip

Der blev arresteret omkring 40.000 mennesker efter befrielsen. Nedenfor ses et trofæklip, hvor danske modstandsfolk udstiller en landsforrædder. Klippet er dog så kraftigt iscenesat, at det ikke har kunnet bruges i "Det gælder din frihed" (1946) - eller siden.

Til gengæld kunne tyskerne bruge tragedien i deres propaganda. Klippet her viser følgerne af fejlbombningen og stammer fra den tyske ugerevy i 1945.