Vigtig stumfilmfestival fejrer Nordisk Films 100 år

Når den 25. Pordenone Stumfilmfestival i Italien afholdes fra den 7. til 14. oktober bliver det med en stor specialserie bestående af 27 danske stumfilm, som pæsenteres i anledning af Nordisk Films 100 års jubilæum.

Hvert år samles hundredvis af stumfilmeksperter og -elskere til Pordenone Stumfilmfestival, hvor de begraver sig i biografmørket i en hel uge for at se nogle af de meget vanskeligt tilgængelige stumfilmperler på stort lærred og ledsaget af musik. Festivalen besøges også af en lang række filmteoretikere og -undervisere, og der foregår altid engagerede diskussioner om filmhistoriens udvikling.

Blandt de 27 film er nye digitale restaureringer af store klassiske stumfilm som A. W. Sandbergs "Klovnen" og "Nedbrudte nerver", der netop er udgivet samlet på en dvd, og Holger-Madsens "Himmelskibet" og August Bloms "Verdens Undergang", som snart udkommer på dvd.

Der bliver også præsenteret to nyfundne kortfilm. Viggo Larsens "De to guldgravere", som dukkede op i det spanske filmarkiv for nylig, og Ole Olsens "Fiskerliv i Norden", som blev fundet i det Svenske Filminstituts arkiv.

Programmet "Nordisk 100" er sammensat af Thomas Christensen og Casper Tybjerg. Navne som blandt de besøgende på festivalen ikke behøver yderligere præsentation. Thomas Christensen er museumsinspektør i Cinemateket på det Det Danske Filminstitut og har ansvaret for at sikre og restaurere den danske filmarv. Casper Tybjerg er lektor ved Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet og specialiserer sig blandt andet i filmhistorie og dansk stumfilm.

Nogle af filmperlerne i programmet kan købes på dvd i Cinematekets Film- & Boghandel, Vognmagergade 8B, København: www.shop.dfi.dk Det Danske Filminstitut, Sikrings- og bevaringsafdelingen

Pordenone Stumfilmfestival
For yderligere oplysninger:

Det Danske FilminstitutThomas Christensen, thomasc@dfi.dk, 2233 8476Lars Fiil-Jensen, larsf@dfi.dk, 3374 3559