Vinderen af Talentprisen er fundet

CPH:DOX. Vinderen af CPH:DOX, Filmværkstedet og DR's Talentpris er fundet. Camilla Lee Fabricius løb med prisen på 25.000 kroner for ideen til filmen "Mødet i Musikken" – en film om musikterapi i behandlingen af ældre med demens.

Fredag den 2. november 2012 mødtes 10 håbefulde talenter, som alle skulle pitche deres filmidé til et professionelt dommerpanel, i håbet om at vinde CPH:DOX, Filmværkstedet og DR's Talentpris. I år var det Camilla Lee Fabricius, der vandt prisen og 25.000 kroner samt udstyr fra Filmværkstedet til udvikling af filmen "Mødet i Musikken". Det er en dokumentar om musikterapi og om musikkens evne til at få mennesket til at føle sig "hjemme". I filmen vil Camilla Lee Fabricius følge beboerne på plejehjemmet Salem, der alle har demens og derfor dag for dag oplever, hvordan sygdommen æder deres hukommelse.

Om filmen

"Når sygdommen rammer, og sproget begynder at slippe op, så kan musikken tage over og fremkalde det glemte". Sådan beskriver Camilla Lee Fabricius selv omdrejningspunktet i sin film, der skal sætte fokus på, hvordan demente via musik holder fast i livet, selvom demens sygdommen stille "sletter" deres hukommelse. I filmen kommer vi helt ind under huden på to af beboerne: Bente, der er bange for byens larm, og den franske dame, som ikke længere kan huske det danske sprog. I mødet med musikken finder de begge i øjeblikke tilbage til deres gamle jeg - men de finder også et venskab til hinanden.

Juryens begrundelse

En jury bestående af Mette Hoffmann (DR), Prami Larsen (Filmværkstedet), Rune Spare Geertsen (DR) og filminstruktør Michael Noer gav følgende begrundelse til, hvorfor Camilla Lee Fabricius skulle finde talentprisen:

"En af dokumentaristens vigtigste evner er at kunne skabe tillid mellem medvirkende og instruktør. Og så er det indlevelse. At Camilla Lee selv efter en bilulykke kan identificere sig med dementes opvågnen til verden gennem musik, styrker juryens tillid til, at instruktør og filmprojekt har fundet hinanden. Camilla Lee viste med sin overbevisende pilot, at hun kan fortælle en rørende historie om det magiske der sker, når demente gennemgår musikterapi. Juryen håber at Camilla Lee kan lave en overbevisende film, som viser hendes talent for et større publikum".

Om talentprisen

DR og CPH:DOX lancerede i 2011 i samarbejde Talentprisen og uddeles i forbindelse med CPH:DOX i november. Ideen med prisen er at sætte fokus på udvikling og på at promovere unge instruktørtalenter fra hele landet. Ud af ansøgerfeltet bliver 10 unge talenter udvalgt til et særligt talentpitch-event, som I år fandt sted den 2. november. Dette er en helt unik mulighed for at pitche sin filmide til den professionelle dokumentarfilmbranche, som man ellers ikke ville have adgang til. Alle instruktørtalenterne bliver bedømt på sin præstation på dagen, erfaring, originalitet og det konkrete filmprojekt. Vinderen får 25.000 kroner sponsoreret af DR og mulighed for at låne udstyr fra Filmværkstedet til produktion af en dokumentarfilm på op til 25 minutter. DR vil i forløbet også give redaktionelle rådgivning i produktionsforløbet, og der er mulighed for at få filmen vist på DR samt CPH:DOX' hjemmeside.

Tags: cph:dox 2012