Vinderfilmene på CPH:DOX 2011

CPH:DOX. Fredag den 11. november kårede Københavns Internationale Dokumentarfilmfestival dette års vindere i de otte konkurrrencekategorier.

Til CPH:DOX store afslutningsgalla i fredags kunne juryen afsløre, hvem der kunne skåle på deres nyerhvervede priser i et udsolgt Teater Bremen i København.

Det blev den britiske film "Two years at Sea" af Ben Rivers, der modtog festivalens hovedpris, DOX:AWARD, mens prisen til de hjemlige instruktører, DANISH:DOX, gik til Christian Sønderbye Jepsens "Testamentet".

I hovedkonkurrencen DOX:AWARD lagde juryen i sin udtalelse særlig vægt på Ben Rivers' ubesværede skildring af ensomhedens tilstand i filmen. "En film, der overbevisende og ubesværet fremstiller den euforiske følelse af at være fordybet i elementariske omgivelser. Et gådefuldt værk, der har sit udspring i en anden tid og sted, men med sin helt egen eksistensberettigelse," lød det blandt andet i begrundelsen.

Om DANISH:DOX sagde juryen: "En potentiel tossehistorie bliver til en empatisk og social kommentar og en rørende fortælling om omsorgssvigt. En historie, der går bag den sort-hvide beretning om udnyttelse og den ellers oppe-i-tiden og noget romantiserede fremstilling af samfundets udkant. I stedet præsenterer filmen os for mennesker af kød og blod. Mennesker som vi griner og græder med, idet de forsøger at få deres familie til at fungere."

Ekstra visninger i Cinemateket

Idag kører Cinemateket ekstra særvisninger på seks af de mest populære titler fra dette års CPH:DOX-festival.
Læs mere og bestil billetter her.

Omar Shargawis "1/2 revolution" modtog DANISH:DOX AWARD-juryens Special Mention.

Vinderne

  • DOX:AWARD: "Two years at Sea", Ben Rivers, England
  • DANISH:DOX AWARD: "Testamentet", Christian Sønderbye Jepsen, Danmark;  Special Mention til "1/2 revolution", Omar Shargawi, Danmark
  • NEW:VISION AWARD: "It May Be That Beauty Has Strengthened Our Resolve - Masao Adachi", Philippe Grandrieux, Frankrig
  • NORDIC: DOX AWARD: "Imagining Emanuel", Renate Costa & Salla Sorri, Finland.
  • AMNESTY AWARD: "Crulic", Anca Damian, Rumænien
  • SOUND & VISION AWARD: "Grandma Lo-Fi: The Basement Tapes Of Sigrídur Nielsdóttir, Kristín Björk Kristjánsdóttir, Orri Jónsson og Ingibjörg Birgisdóttir, Island
  • POLITIKENS PUBLIKUMSPRIS: "PINA 3D", Wim Wenders, Tyskland
  • DOC ALLIANCE AWARD: "The Good Life", Eva Mulvad, Danmark

 

CPHDOX_210