Vinterberg på vej med Kollektivet

I OPTAGELSE. Thomas Vinterberg er i gang med optagelserne til spillefilmdramaet "Kollektivet" med Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm i hovedrollerne.

Vi befinder os i midt-70'erne, hvor drømmen om frihed og fællesskabet er på sit højeste. I kollektivet kan man være frie og lykkelige. Man lever, fester og bor sammen. Man diskuterer, skændes, elsker og inspirerer hinanden. Det er billedet på det perfekte liv.

Spillefilmen "Kollektivet" er Thomas Vinterbergs egen frie digtning, inspireret af hans eventyrlige opvækst i et akademikerkollektiv nord for København.

For akademikerparret Erik og Anna begynder kollektivet som en drøm. Sammen med datteren Freja etablerer de et kollektiv i Eriks store kasse af en villa i Hellerup, og med denne lille familie som fortællingens midtpunkt inviteres vi ind i drømmen om et ægte kollektiv. Vi er med til husmøderne, middagene og festerne. Det er venskab, kærlighed, familie og fællesskab under samme tag. Men da Eriks unge elskerinde får lov at flytte ind, forandres alting. Tiden går sin gang, og alt imens en epoke nærmer sig sin afslutning, trænger virkeligheden sig på og truer med at gøre en ende på både familie, venskab og drømmen om at være sammen.

Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm, der begge medvirkede i Vinterbergs to første spillefilm, "De største helte" og "Festen", har hovedrollerne som ægteparret Erik og Anna, og den 14-årige Martha Sofie Wallstrøm Hansen debuterer som datteren Freja. Blandt kollektivets øvrige beboere ses Helene Reingaard Neumann, Lars Ranthe, Fares Fares, Julie Agnete Vagn, Magnus Millang, Anne Gry Henningsen og Sebastian Grønnegaard Milbrat.

Først teaterstykke, nu film

For nogle år siden flirtede Thomas Vinterberg med tanken om at lave en film om et kollektiv, som det han selv var vokset op i, fortæller Zentropa i en pressemeddelelse. Han besluttede at prøve materialet af på scenen og fik mulighed for at uropføre teaterstykket "Kollektivet" på BurgTheater i Wien.

Vinterberg skrev stykket sammen med Mogens Rukov og stod selv for iscenesættelsen. En stor del af handlingen og dialogen blev improviseret frem under prøveforløbet med de østrigske skuespillere. Vinterberg besluttede, at stykket skulle blive til film, og har skrevet filmmanuskriptet sammen Tobias Lindholm.

På filmholdet er blandt andre fotograf Jesper Tøffner og klipperne Anne Østerud og Janus Billeskov Jansen. Morten Kaufmann og Sisse Graum Jørgensen producerer for Zentropa i samarbejde med Toolbox Film med produktionsstøtte på 7,0 mio. kr. fra Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen ved Steen Bille. Desuden støtter DR TV og en række internationale samarbejdspartnere. Nordisk Film Distribution er distributør.

Der er planlagt dansk biografpremiere i efteråret 2015.