Vinterberg til Cannes Festival

Thomas Vinterbergs "Jagten" med Mads Mikkelsen i hovedrollen er inviteret med i hovedkonkurrecen på årets Cannes Festival.

Cannes Festivalen har i dag offentliggjort årets konkurrenceprogram, og Thomas Vinterbergs "Jagten" er en af de 21 inviterede film, der skal kæmpe om Den Gyldne Palme.

En glad Thomas Vinterberg siger: "Jeg er naturligvis enormt stolt på både min medforfatter Tobias Lindholm, filmens og egne vegne. Det er en stor og næsten ubegribelig overraskelse at være sluppet gennem filmverdens måske mindste nåleøje. Det er i det hele taget fantastisk, så godt det går for dansk film i øjeblikket."

Danske film i hoved-konkurrence

Danske spillefilm i Cannes Festivalens hovedkonkurrence siden 1984.

2012 / Jagten / Thomas Vinterberg

2011 / Melancholia / Lars von Trier
Bedste kvindelige skuespiller: Kirsten Dunst

(2011 / Drive /Nicolas Winding Refn / amerikansk produktion
Prisen for bedste instruktion)

2009 / Antichrist / Lars von Trier
Bedste kvindelige skuespiller: Charlotte Gainsbourg

2005 / Manderlay / Lars von Trier

2003 / Dogville / Lars von Trier

2000 / Dancer in the Dark / Lars von Trier
Den Gyldne Palme
Bedste kvindelige skuespiller: Björk

1998 / Festen / Thomas Vinterberg
Juryens Pris

1998 / Idioterne / Lars von Trier

1996 / Breaking the Waves / Lars von Trier
Grand Prix

(1992 / Den goda viljan / Bille August / svensk produktion
Den Gyldne Palme)

1991 / Europa / Lars von Trier
Juryens Pris og Juryens Tekniske Pris

1988 / Pelle Erobreren / Bille August
Den Gyldne Palme

1984 / Forbrydelsens element / Lars von Trier
Juryens Tekniske Pris

(Herefter skal vi 15 år tilbage i tiden før en dansk spillefilm var med i hovedkonkurrence)

Udvidet oversigt: http://www.dfi.dk/FaktaOmFilm/Tal-og-statistik/Priser-og-deltagelse-paa-internationale-festivaler/Cannespriser.aspx

 

Filmen har Mads Mikkelsen i hovedrollen, og bl.a. Susse Wold, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Anne Louise Hassing og Bjarne Henriksen kan ses i centrale roller.

"Jagten" foregår i en lille dansk provinsby op til jul. Den 40-årige Lucas (Mads Mikkelsen) har efter en hård skilsmisse fået sig en ny kæreste og et nyt arbejde, og han er godt i gang med at genopbygge forholdet til sin teenagesøn Marcus. Men noget går galt. Ikke meget. Bare en lille bemærkning. En tilfældig løgn. Og langsomt spreder løgnen sig umærkeligt som en virus. Chokket og mistroen løber løbsk, og det lille samfund befinder sig pludselig i en tilstand af kollektivt hysteri, alt i mens Lucas ene mand kæmper med alt, hvad han har, for at bevare sit liv og sin værdighed.

Filmen er en foruroligende skildring af, hvordan løgn bliver til sandhed – en moderne fortælling om heksejagt, uretfærdighed, skyld og tilgivelse. En beretning om, hvor skrøbeligt fællesskabet er, når sladder, tvivl og ondskab får lov at florere. 

Vinterberg og Tobias Lindholm har sammen stået for manuskriptet. Charlotte Bruus Christensen har fotograferet, Anne Østerud og Janus Billeskov Jansen har klippet, Kristian Eidnes Andersen har stået for lyd, og Morten Kaufmann og Sisse Graum Jørgensen har produceret for Zentropa.

"Jagten", der har et budget på 20 mio. kr., er produceret af Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Steen Bille. Film i Väst og Zentropa International Sweden har koproduceret, og filmen er yderligere støttet af DR, Eurimages, Nordisk Film & TV Fond, Det Svenske Filminstitut, Sveriges Television og MEDIA programmet

TrustNordisk står for det internationale salg og Det Danske Filminstitut for festivallancering. Nordisk Film Distribution distribuerer filmen i Danmark, og der er biografpremiere den 10. januar 2013.

"Jagten" bliver den første dansksprogede spillefilm i hovedkonkurrence i 14 år. Endnu en dansk film deltager på festivalen. En seks minutter lang animationsfilm, "Slug Invasion", fra The Animation Workshop i Viborg er med i Cinéfondation, konkurrencen for filmskolefilm. Festivalen, som afholdes 16.-27. maj, melder først ud mandag den 23. og tirsdag den 24. april, hvilke film der deltager i serierne Critics' Week og Directors' Fortnight.

Direktør for Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen siger: "Det er fantastisk glædeligt, at Thomas Vinterberg er i hovedkonkurrencen i Cannes. Vi har et godt forår i de danske biografer, hvor blandt andet 'Hvidsten Gruppen' og 'En kongelig affære' trækker et stort publikum. Nu har vi også en flot dansk tilstedeværelse på  Europas største filmfestival. Det er en stor cadeau til dansk film. Et stort tillykke herfra til Thomas Vinterberg og hans hold!"

DFI's Cannes website 2012
Cannes Festival