Vinterberg vinder EU-pris

CANNES 2013. Thomas Vinterberg modtager EU's MEDIA-pris for sin kommende film "Kollektivet" under Cannes Festivalen den 19. maj. Prisen gives til det nye MEDIA-støttede projekt, som EU-støtteprogrammet vurderer, har det største publikumspotentiale.

Blandt de projekter, der i år har søgt udviklingsstøtte fra EU's filmstøtteprogram MEDIA, har Thomas Vinterbergs "Kollektivet" det største internationale salgs- og publikumspotentiale. Det vurderer MEDIAs ekspertpanel og giver derfor sin årlige MEDIA-pris til den danske instruktør.

Vinterberg får overrakt prisen af Androulla Vassiliou, der er EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, under en ceremoni i Cannes den 19. maj – tilfældigvis samme dag som instruktørens 44-års fødselsdag. Ceremonien er startskuddet til dette års European Rendezvous, der byder på diskussioner og seminarer om europæisk film.

Thomas Vinterberg, der er i Cannes som juryformand for sidekonkurrencen Un Certain Regard, deler prisen – som består af æren – med sin medmanuskriptforfatter Tobias Lindholm og producer Sisse Graum Jørgensen fra Zentropa. Det er samme team, som sidste år deltog i Cannes hovedkonkurrence med "Jagten", hvor Mads Mikkelsen vandt prisen som bedste mandlige skuespiller.

Udviklingsstøtte essentiel i kreativ proces

Vinterbergs nye projekt "Kollektivet" handler om et dansk kollektiv i 1970'erne, inspireret af instruktørens egen barndom. Manuskriptet bygger på Vinterbergs teaterstykke af samme navn, som han satte op i Wien i 2011. Projektet er stadig på udviklingsstadiet og er planlagt til at gå i produktion næste år. Filmen har modtaget 60.000 Euro i udviklingsstøtte fra MEDIA, som Vinterberg i forbindelse med prisen besynger:

"Udvikling er en virkelig afgørende og enormt kreativ del af filmprocessen. Det er rigtig godt at have en institution som EU's Media-program, der anerkender og støtter filmproduktionen på det mest skrøbelige tidspunkt," siger Vinterberg.
Også Androulla Vassiliou glæder sig over, at årets pris går til Vinterberg:

"Thomas' film er aldrig almindelige: altid tankevækkende, smukt fortalt og smukt spillet. Han er ikke bange for at løbe en risiko, og efter at hans mesterværk 'Jagten' fra 2012 blev en verdensomspændende succes, ser vi alle spændt frem til hans næste film", siger EU-kommissæren i en pressemeddelelse.

MEDIA-prisen uddeles på baggrund af en vurdering af både projekternes vurderes indholdsmæssige kvalitet og kommercielle potentiale. Sidste års prisvinder, Asghar Farhadis "Le Passé", kæmper i år om Guldpalmen.

"Kollektivet" har desuden modtaget manuskriptstøtte fra Det Danske Filminstitut.