Vinterbrødre nomineret til Nordisk Råds Filmpris

NOMINERING. Hlynur Pálmasons debutspillefilm 'Vinterbrødre', der var den store vinder ved årets Bodil- og Robertfester, skal dyste med fire andre nordiske kandidater om Nordisk Råds Filmpris 2018, der uddeles i oktober.

'Vinterbrødre', der skildrer spændingerne og den tiltagende desperation mellem to brødre på et øde kalkværk, blev hædret med ni Robert- og to Bodilstatuetter ved prisuddelingerne tidligere i år. Nu er Hlynur Pálmasons debutspillefilm kørt i stilling til Nordisk Råds Filmpris 2018 som en af de fem nominerede kandidater til prisen, der uddeles 30. oktober. 

Pálmason inviterer på udflugt, men han har ingen fribilletter – publikum er meddigtere på en opdagelsesrejse til ukendt land.

- Den danske jury om 'Vinterbrødre'

Nomineringen går kollektivt til instruktør og manuskriptforfatter Hlynur Pálmason samt til filmens tre producere, Julie Waltersdorph Hansen og Per Damgaard Hansen fra Masterplan Pictures samt Anton Máni Svansson fra islandske Join Motion Pictures. 

"Nærmest en åbenbaring"

Den danske jury, der består af Per Juul Carlsen, Jacob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall, begrunder deres valg således:

"I en tid, hvor filmbranchen er præget af konformitet og sikre løsninger, er 'Vinterbrødre' nærmest en åbenbaring. Instruktør Hlynur Pálmason eksperimenterer med sælsomme billedkombinationer og omkuldkastende lydarbejde, og selvom 'Vinterbrødre' fortæller en historie af en slags, bygger filmoplevelsen mest på sansninger, associationer og drømmetydninger. Hvad skal vi med en historie om to brødre, der arbejder på et kalkværk i et goldt vinterlandskab? Det er op til os selv. Pálmason inviterer på udflugt, men han har ingen fribilletter – publikum er meddigtere på en opdagelsesrejse til ukendt land."

Ud over den overvældende tilslutning ved Robert- og Bodilprisuddelingerne vandt 'Vinterbrødre' hovedprisen på CPH PIX. Internationalt har filmen modtaget hæder på en række prominente festivaler og er solgt til visning i flere store filmlande som USA, England og Frankrig. Islandskfødte Pálmason, der er uddannet fra Den Danske Filmskole, modtog desuden årets Dreyer Pris, der gives til stærke nye talenter i dansk film.

'Vinterbrødre', der er produceret med støtte via Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen, kan ses på Filmstriben, dvd og streaming. 

De fem nordiske kandidater

Danmark: 
Vinterbrødre – af Hlynur Pálmason (instruktør og manuskriptforfatter), Julie Waltersdorph Hansen, Per Damgaard Hansen og Anton Máni Svansson (producere). 
  
Finland: 
Euthanizer (Armomurhaaja) – af Teemu Nikki (instruktør og manuskriptforfatter), Jani Pösö og Teemu Nikki (producere).

Island: 
Woman at War (Kona fer í stríð) – af Benedikt Erlingsson (instruktør, manuskriptforfatter og producer), Ólafur Egill Egilsson (manuskriptforfatter), Marianne Slot og Carine Leblanc (producere).

Norge: 
Thelma (Thelma) – af Joachim Trier (instruktør og manuskriptforfatter), Eskil Vogt (manuskriptforfatter) og Thomas Robsahm (producer).

Sverige: 
Ravens (Korparna) – af Jens Assur (instruktør, manuskriptforfatter og producer), Jan Marnell og Tom Persson (producere).
 
Vinderen af prisen offentliggøres tirsdag den 30. oktober under Nordisk Råds session i Oslo. Inden da kan publikum herhjemme opleve de fem nordiske kandidater i Grand Teatret og Cinemateket i København, hvor filmene spiller hen over weekenden 12.-14. oktober.

Om Nordisk Råds Filmpris

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 15. gang. Fem gange tidligere er prisen uddelt til en dansk film: 'Jagten' i 2013, 'Submarino' i 2010, 'Antichrist' i 2009, 'Kunsten at græde i kor' i 2007 og 'Drabet' i 2005.

Sidste år gik prisen til 'Little Wing' af finske Selma Vilhunen.
 
Filmprisen består af 350.000 kroner og gives til en film med betydelig forankring i den nordiske kultur, høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet. Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer for at understrege filmproduktion som en kollektiv proces.