Virkelighedsbilleder

NY BOG. Dansk dokumentarfilm hitter som aldrig før med festivalhæder, publikumstække og mediehype. Ifølge professor Ib Bondebjerg bygger succesen på en lang og solid historisk tradition inden for dansk dokumentarisme. Med "Virkelighedsbilleder" har Bondebjerg skrevet den første samlede fremstilling af den danske dokumentarfilms historie.

"Dansk dokumentarfilm rykker og henrykker i disse år – både herhjemme og internationalt. Dansk dokumentarfilm har udviklet sig til en kreativ dynamo med evne til at fange tidens emner og tendenser og sætte både vores nationale og globale virkelighed på dagsordenen."

Sådan skriver Ib Bondebjerg på sin blog om den opblomstring, dansk dokumentarfilm oplever for tiden. Men hvad ligger der til grund for succesen?

CINEMATEKETS FILM - & BOGHANDEL

Cinematekets Film - & Boghandel
Gothersgade 55
1123 København K

Telefon 3374 3421
bookshop@dfi.dk  

Åbningstider

Tir-fre: 9.30-22.00
Lør: 12.00-22.00
Søn: 12.00-19.30

Mandag: lukket

Netbutik: Åben døgnet rundt

Ib Bondebjerg analyserer i "Virkelighedsbilleder" den danske dokumentarfilms udvikling i lyset af samfundsudviklingen, filmpolitikken og filmkulturen generelt – fra traditionsrige nationale institutioner som Statens Film Central fra 30'erne til den moderne, digitale og globaliserede filmkultur.

Spejling af virkeligheden

Bogen lægger vægt på den moderne dokumentarfilm fra perioden efter 1960, men har et bredt historisk perspektiv til både den tidlige danske og internationale dokumentarfilm. I centrum er filmiske genrer, instruktører og institutioner, men bogen fortæller også kultur- og socialhistorie. Bondebjerg beskriver selv sin tilgang som filmsociologisk, idet han ser instruktørernes genremæssige og æstetiske strategier som spejlinger af, "hvordan hverdagsliv, politik, den nationale identitet og globaliseringen, det menneskelige individ og historien har forandret sig." Her tegner bogen bl.a. et billede af et samfund, hvor udviklingen går fra traditionelle nationale billeder til globale billeder.

Ib Bondebjerg er professor i film- og medievidenskab på Københavns Universitet. Han har udgivet flere bøger om dokumentarisme, senest "Virkelighedens fortællinger. Den danske tv-dokumentarismes historie" (2008), som behandler tv-dokumentaren. Bondebjerg ønskede med "Virkelighedsbilleder" at dedikere en bog til filmdokumentarisme, fordi den har sin egen institutionelle historie og udvikling og har lagt vægt på andre genrer end tv-dokumentarismen. Og typisk står stærkere, når det kommer til kunstnerisk fornyelse og genreudvikling.

"Virkelighedsbilleder" er udgivet af Samfundslitteratur og koster 338 kroner. Bogen fås også som e-bog for 160 kroner.

Du kan købe bogen i Cinematekets Film - & Boghandel

Læs Ib Bondebjergs blogindlæg om ny dansk dokumentarfilm 
Hør Ib Bondebjerg i kulturprogrammet AK24syv på Radio 24syv (ca. 13 minutter inde i programmet)   

Tags: Ny bog