Volcano Islands Oscar-bud

OSCAR. Rúnar Rúnarssons dansk-islandske festivalhit "Volcano" bliver vores nordatlantiske naboers mulighed for en Oscar, når de gyldne statuetter fordeles søndag den 26. februar.

"Volcano" havde international premiere på Directors' Fortnight i Cannes i foråret. Nu er Rúnar Rúnarssons debutspillefilm indstillet til at kæmpe om den prestigefulde Oscar-statuette i Kodak Theatre i Los Angeles.

Filmen, der er produceret af Thor Sigurjonsson, Skuli Malmquist, Thomas Gammeltoft og Egil Dennerline for Fine & Mellow og islandske Zik Zak Filmworks, er støttet via Det Danske Filminstituts talentstøtteordning, New Danish Screen.

Kunstnerisk leder for New Danish Screen Jacob Høgel er naturligvis tilfreds med indstillingen: "Vi er selvfølgelig superstolte over indstillingen. Jeg tror, at den har bedre chancer, nu hvor den er indstillet på Island, end hvis den havde været indstillet som dansk. Men Rúnarsson er allerede på vej ud over stepperne, så han skal nok komme til at gøre sig i USA snart, hvis det ikke bliver denne gang."

Festivalsucces

"Volcano", som fortæller historien om den stædige og stolte Hannes, som må sætte en ny kurs for sit liv, da han bliver pensioneret, har siden verdenspremieren i Cannes været voldsomt eftertragtet på alverdens festivaler. Den er allerede blevet vist på mere end ti markante filmfestivaler i bl.a. Toronto, Karlovy Vary, München, Transsylvanien og Haugesund. "Volcano" får også et tæt pakket efterår, hvor den blandt andet skal til Montreal, London og Chicago.

Svinalängorna

Vores svenske naboer har indstillet Pernilla Augusts "Svinalängorna" som deres bud på en Oscar-vinder. "Svinalängorna" er koproduceret af Helle Ulsteen for danske Kamoli Films og klippet af Åsa Mossberg, der bl.a. har klippet film for Lars von Trier, Pernille Fischer Christensen og Simon Staho.

"Svinalängorna" har modtaget koproduktionsstøttet fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Molly Stensgaard.