Website om Carl Th. Dreyer

Velux Fonden har doneret 2 mio. kr. til udvikling af et website om Carl Th. Dreyer. "Det var med stor glæde jeg fik nyheden, for hermed bliver det muligt at realisere en længe næret drøm om at få katalogiseret og tilgængeliggjort Fiminstituttets unikke samling af Dreyer-arkivalier", siger områdedirektør for Museum & Cinematek, Dan Nissen. Det et Filminstituttets forskningsbibliotek, der råder over samlingen, der bl.a. består af Dreyers egne arkiver.

Filminstituttets Carl Th. Dreyer arkiv rummer unikke samlinger af instruktørens arbejdspapirer samt originalmanuskripter og researchmaterialer til flere af hans urealiserede filmprojekter bl.a. det næsten livslange projekt om filmen "Jesus af Nazaret". Også "Maria Stuart" drømte Dreyer om at lave en film om, mens hans manuskript til "Medea" blev filmatiseret i 1988 af Lars von Trier for DR. Dertil kommer private breve, fotografier, filmpriser, en stor samling udklipsmateriale samt en bog- og artikelsamling. Filminstituttet ønsker gennem projektet at vise nye sider af Carl Th. Dreyers værk og virke og vil især belyse, hvordan Dreyer arbejdede, idet Dreyers private arkiv på forbilledlig vis belyser hans omfattende research og arbejdsmetode frem til den endelige film.

Det er den samling, der nu kan katalogiseres og webformidles, så både filmforskningen og det almene publikums adgang til samlingerne optimeres, samtidig med at bevaringen tilgodeses ved at begrænse adgangen til originalmaterialerne.

Med den store interesse for Dreyer og hans film forventer DFI, at hjemmesiden får stor bevågenhed især hos relevante institutioner og i internationale filmforskerkredse, hvor den vil optimere mulighederne for fremtidig forskning. Men også en bredere offentlighed vil få mulighed for at se filmkunstneren i kortene og få inspireration til at benytte arkivets righoldige samlinger.

Carl Th. Dreyer er en af de betydeligste danske filminstruktører og et navn, der internationalt set til stadighed er stor interesse for. Filmene er efterspurgte verden over, og inden for de sidste år arrangerede Ordrupgaard og CCCB/Centre de Cultura Contemporània de Barcelona sammen en større udstilling, hvor Vilhelm Hammershøi og Dreyer er blevet sammenstillet æstetisk og tematisk. Endelig udkommer i 2008 en ny dansk bog om Dreyer.

Samlet tæller Dreyers produktion som filminstruktør 14 spillefilm og 8 kort- og dokumentarfilm. Fra 1952 og en årrække frem fungerede Dreyer endvidere som biografdirektør for Dagmar Teatret i København, og i 1959 udgav han bogen "Om filmen".

For yderligere oplysninger:
Områdedirektør Dan Nissen, 3374 3579, dann@dfi.dk Ledende bibliotekar Pernille Schütz, 3374 3583, pernilles@dfi.dk