Weekenden i biografen uge 9

BILLETSALG. Den romantiske komedie ’Rom’ trak fulde huse i weekenden, mens 'Den grænseløse' nærmer sig 250.000 solgte billetter.

Den danske romantiske komedie ’Rom’, instrueret af Nicklas Bendixen med Bodil Jørgensen, Kristian Halken og Rolf Lassgård i hovedrollerne, blev taget imod med åbne arme af publikum, der strømmede i biograferne i weekenden. Hele 51.554 publikummer så filmen henover weekenden, hvilket gør premieren til årets anden største, kun overgået af en anden dansk film, nemlig ’Den grænseløse’, der var weekendens nummer to. Kigger vi lidt tilbage, har ’Rom’ faktisk haft den største åbning for en dansk romantisk komedie siden ’Den skaldede frisør’ fra 2012.

Weekenden markerede samtidig også afslutningen på skolernes vinterferie, der ligger delt i uge 7 og 8 henover landet. Trods den stores tilslutning til ’Rom’ i weekenden, endte det samlede billetsalg i ferien en smule lavere – ca. 10 % – end sidste år. 

Børne- og familiefilmene stod for knap 40 % af alle solgte billetter i ferien, hvilket er tæt på gennemsnittet fra de seneste 10 år, så intet nyt her. Der var dog ingen danske børne- eller familiefilm i biograferne i år, så det var altså udelukkende de udenlandske familiefilm, der trak folk i biografen.

*Vinterferien i biografterminologi er uge 7+8 samt weekenden uge 9.

Som jeg skrev i indledningen, var dansk film dog godt repræsenteret med især ’Rom’ og ’Den grænseløse’, og samlet set var den danske andel af alle solgte billetter på 33%, hvilket er en smule højere end sidste år.

Ser vi på feriens mest sete film, så var ’Den grænseløse’ den suverænt mest populære film i biograferne, og den eneste der nåede over 100.000 billetter fordelt på de to uger. Næstmest sete var den japanske animationsfilm ’Drengen og hejren’ af mesteren Hayao Miyazaki fra japanske Studio Ghibli. Den blev set af 61.000 over ferieugerne – og med et samlet billetsalg på knap 68.000 billetter er det den mest sete Studio Ghibli-film i Danmark nogensinde. 

Weekenden bød også på premiere på den nye danske dokumentarfilm ’Før stormen’, som beskriver livet og beboerne på den lille ø Mandø i Vadehavet. Filmen distribueres af CPH:DOX og har ud over den ordinære biografpremiere også været vist som eventfilm på udvalgte biblioteker og kulturhuse. Disse billetter tæller ikke med i FAFIDs opgørelse, og filmen optræder derfor ikke på weekendens topliste.

Weekendens top 10 i uge 9

Om weekenden i biografen

Hver uge nærstuderer Filminstituttets analysekonsulent Martin Kofoed Hansen weekendens billetsalg i biograferne med fokus på de danske film.

En uge i biograftal-terminologi løber fra torsdag til den efterfølgende onsdag. Weekendens tal indeholder derfor billetsalg fra torsdag til søndag.