Zentropa lægger om

Zentropa melder ud, at produktionsselskabet nedlægger 40 ud af 80 stillinger over det næste år, og Peter Aalbæk Jensen vil opgive den daglige ledelse.

Peter Aalbæk Jensen mener, Zentropa producerer for dyrt og har tjent for lidt på sine film i år.

"Vi har tjent på "Antichrist" i år, men ellers er det meget længe siden, vi har haft en national film, der har tjent penge til os", udtaler Zentropa-direktøren til Jyllands-Posten og peger samtidigt på, at lønningerne i den danske filmbranche er eskaleret.

Aalbæk står stadig som administrerende direktør men vil inden længe lade et trekløver af selskabets ansatte overtage styringen. Det er de to producere Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth og juristen Anders Serup Kjærhauge, han peger på. Aalbæk vil selv fokusere på Zentropas virksomheder i udlandet.

"At Zentropa slutter sig til kredsen af produktionsselskaber, der må skære i omkostningerne, er der vel ikke så meget overraskende i," siger Henrik Bo Nielsen, direktør i Det Danske Filminstitut. "Økonomien i de enkelte film er dårlig. Indtægterne falder på grund af stærkt vigende dvd-salg, de priser man kan få for pay-tv-rettigheder er dårlige, og tyveri i form af pirateri gør indhug i indtjeningen i disse år."

"De gageeksempler Peter Aalbæk citeres for, er nok i den ekstreme ende af skalaen. Der er såmænd også filmfolk, hvis gager ikke er noget at skrive hjem om. Men når man til indtægtsfaldet også skal lægge en offentlig filmstøtte, der i denne periode ikke har fulgt med prisudviklingen, er der jo ikke noget mærkeligt i, at kabalen ikke længere går op," fortsætter Henrik Bo Nielsen, der dog ikke føler sig helt overbevist om, at Peter Aalbæk nu også har optrådt for sidste gang i dansk filmsammenhæng.

Det Danske Filminstituts direktion og bestyrelse arbejder i disse måneder på at færdiggøre instituttets oplæg til ny filmaftale, en aftale, der får afgørende betydning for rammerne om dansk filmproduktion frem til udgangen af 2014.

Jyllands-Posten, 01.12.09 kl. 22.23: Zentropa og dansk film i knæ