Lige i øjet - Filmplakater fra Polen

Udsnit af plakaten til udstillingen på Mediemuseet i Odense.
I tiden før jerntæppet smeltede, skabte polske kunstnere deres helt egne versioner af filmplakater - ofte med et skarpt kunstnerisk og politisk budskab.

Overraskende fortolkninger

Det er måske ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det! At det er en plakat for ”Olsen-banden på flugt” antydes diskret af bowlerhatten, cigaren og rangervognen med det stjålne blik. Den, set med danske øjne, overraskende fortolkning af noget så velkendt som en Olsen-bande film er på mange måder karakteristisk for den polske filmplakat.

Plakatudstillingen ”Lige i øjet” viser eksempler på både den stærke kunstneriske tradition inden for polsk plakatkunst og på en helt særegen tilgang til filmmarkedsføring, der frigør sig fra den traditionelle kommercielle udformning af filmplakater, siger museumsinspektør Lise Kapper fra Mediemuseet. 

Fra 1950’erne og frem til 80’erne arbejdede de polske plakatkunstnere udenfor det globale underholdningsmarked og tilrettelagde selv den visuelle kommunikation for nationale såvel som internationale film. Kombinationen af plakatmediet med dets massekommunikative afsæt og det subjektive, kunstneriske udtryk skabte en lang række smukke, sære, politiske, 
og frem for alt overraskende fortolkninger af de film, som plakaterne skulle markedsføre.

Øjet som metafor

Et samarbejde mellem Det Danske Filminstituts Billed- og Plakatarkiv, Odense Internationale Filmfestival og Mediemuseet har gjort udstillingen med de omkring 50 plakater mulig. Plakaterne er specielt udvalgt fra Billed- og Plakatarkivets samling af polske filmplakater, og udstillingen på Mediemuseet spænder over perioden fra midten af 1950’erne og til sidst i 70’erne. 

Et gennemgående træk i de polske filmplakater er deres brug af øjet som visuel metafor for filmmediet. Den indholdsmæssige sammenhæng med Odense Internationale Filmfestivals (OFF) visuelle identitet, der også bygger på øjet som symbol, har givet anledning til en præsentation af de polske filmplakater sammen med OFFs plakater fra perioden 2009-13. 

Udstillingen er blevet til med støtte fra den polske ambassade i Danmark og  kan ses i perioden fra 21. juni til 1. september 2013 på Mediemuseet, Brandts Torv 1, 5000 Odense C.

Plakat med påskriften Lige i øjet

 

Kontakt

Billed- & Plakatarkivet
Tlf. 3374 3593
billedarkiv@dfi.dk