enda

Tysk arbejde i Nordslesvig

Danmark, 1942

73 min.Dokumentariske optagelser

National-Sozialistische Deutsche Arbeiter-Partei - Nordschleswig's (Det tyske mindretals nationalsocialistiske parti i Sønderjylland): optagelser fra sommeren 1941 til efteråret 1942.
Den tyske gesandt i København, von Renthe-Fink, besøger Nordslesvig (Sønderjylland) i oktober 1941. Sommeren 1941: Områdeleder Henning Thye på sin gård. Maj 1942: efter et møde i Dibbernhus i Aabenraa tager gruppeleder Lorenz, overborgmester Dr. Kracht og sturmbannführer Kubitz m.fl. ud til Knivsbjerg. Derefter udflugt til Dybbøl Skanser.
De national-socialistiske kvinder i Nordschleswig: sykursus og andre sysler. Kvinder, børn og soldater hjælper til med arbejdet på en 'Eintopf-Acker' i Haderslev, der dyrkes ingredienser til vinterens gryderetter. I anledning af Hitlers fødselsdag skænker de tyske kvinder fra Aabenraa køkkenudstyr til bosættere i de østlige landområder. Kvinderne står også for en omfattende uldindsamling til soldaterne på østfronen til en værdi af 350.000 kroner.
Forsommeren 1941: SK-træf i Aabenraa (Schleswigsche Kameradschaft - det tyske mindretals paradekorps). 1. juli 1941: Oberleutnant Peter Larsen overtager ledelsen i SK. 12. oktober 1941: SK afholder ridekonkurrence i Bredevad. 9. november 1941: SK's kransenedlæggelse i Tinglev og Aabenraa. 19. juli 1942: SK's skydebane indvies i Tandslet. 26. juli 1942: SK-ledertræf i Tinglev. 8. marts 1942: DJN (Deutsche Jungenschaft Nordschleswig) - samling i Tønder. DJN's pinselejre 1941: vandreture, forhindringsløb. DJN i Tinglev får ny leder. 21. juni 1942: Solhvervsfejring på Knivsbjerg. Maj 1941: DMN (Deutsche Mädchenschaft Nordschleswig) afholder syngestævne. Sommer 1941: DMN's besøgsdage på bondegårde, hvor pigerne går til hånde, bl.a. i Bollerslev.
Julen 1941: 1500 unge kæmper i Waffen-SS - nogle få heldige har juleorlov. Hvervekampagne og mønstring til Waffen-SS. 22. april 1942: Omkring 200 nye frivillige sendes afsted fra Nordslesvig.
Deutsche Selbsthilfe Nordschleswig udfører hjælpearbejde. Feriebørn fra 'Das Reich' modtages af DSN og fordeles til familier i Nordslesvig. Også mødre med småbørn kommer til. Sommer: Der arrangeres markvandringer, hvor afgrøderne besigtiges. Sommeren 1942: Skolebørn og soldater hjælper til høsten. Der bygges tyske skoler, bl.a. i Bollerslev, Feldsted og Graasten. I forbindelse med indvielsen i Graasten marcherer SK- og DJN-optog gennem byen. Den nybyggede idrætshal i Sommersted.
Kultur: Værnemagtens koncertopførelser i bl.a. Aabenraa og Bollerup. Filmvognen viser ugerevyer og film, bl.a. på Aarø. Der er teaterforestillinger og sportsbegivenheder, bl.a. skoleidræt i Aabenraa. I Haderslev er der atletikkonkurrencer, på kasernen serveres ærtesuppe og derfra SK- og DJN-optog gennem byen.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Deutsche Arbeit in Nordschleswig
Dansk titel Tysk arbejde i Nordslesvig
International titel German work in North Schleswig
Emneord Sønderjylland, Slesvig, Mindretal, Nazisme, Anden Verdenskrig, 1940-1949
Fotograf Rudolf Gimm
Produktionsland Danmark
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab
Producent Deutsche Filmstelle Nordschleswig

Manus

Tekst Rudolf Gimm

Foto

Foto Rudolf Gimm

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF