enda

Nordslesvig 1940

Danmark, 1940

38 min.Dokumentariske optagelser

Ved afstemningen i 1920 blev Nordslesvig, der havde været en del af Tyskland i over 1000 år, en del af Danmark - på trods af en overvægt af tyske stemmer i Tønder, Aabenraa, Sønderborg og Højer, samt på 41 afstemningssteder i landdistrikterne. Herved blev 40.000 mennesker udlandstyskere, og Tyskland mistede 4000 km2 landbrugsjord. Flensborg er grænseby.
En rundtur i 'det tabte' Nordslesvig: Landområderne i Flensborg Fjord og ved Vemmingbund: Dybbøl, Gråsten Slot, Egernsund og Broager. Skanserne på Dybbøl med 1864-mindesmærket. Sønderborg med havnen, slottet og et gammelt hus fra 1643. Mommark med færgeoverfarten til Fyn. Kirker og gamle gårde. Nordborg Slot er landbrugsskole. Aabenraa med den smukke tyske bygning realskolen (statsskolen). På turen videre til Haderslev går vejen forbi Hejsager Strand med det tyske 'Jugendheim' og Starup Kirke. Haderslev - de flotte byhuse vidner om tysk storhedstid, den tyske skole. På de tyske biblioteker kan man låne Hitlers bøger om 'det nye Tyskland'. Den tyske skole i Christiansfeld. Den gamle nordlige grænse: Kongeåen. De tyske privatskoler i Rødding og Sommersted. Landbruget: de tyske storgårde blev efter 1920 delt op og givet til danske indvandrede småbønder. Løgumkloster Kirke og det årlige optog for de tyske børn. Tønder med gamle tyske huse og gadenavne på to sprog. Ringridning - en gammel tradition. Møgeltønder - den tyske skole er bare et enkelt rum. Schackenborg Slot. Højer by - og slusen. Årsmødet på Knivsbjerg 1940 - den største festdag i Nordslesvig - står i nazisternes tegn.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Nordschleswig 1940 von Hermann Severitt
Dansk titel Nordslesvig 1940
International titel North Schleswig 1940 by Hermann Severitt
Emneord Sønderjylland, Slesvig, Mindretal, Grænseområder, Nazisme, 1940-1949
Fotograf Hermann Severitt
Produktionsland Danmark, Tyskland
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab

Foto

Foto Hermann Severitt

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF