enda

9. April 1940 i København og Viborg

Danmark, 1940

11 min.Dokumentariske optagelser

Optagelser af Tysklands invasion af Danmark, som hidrører fra tyske ugerevyer, blandet med privatoptagelser. Kastellet besættes, og naziflaget går til tops. Fly over Københavns tage. 'Oprop'-sedler læses. General Leonhard Kaupisch, øverstbefalende for de tyske tropper, og Tysklands ambassadør Cecil von Renthe-Fink, der bliver Reichsbevollmächtiger i Danmark under besættelsen. Politibetjente får deres stave tilbage. Optagelser fra København, bl.a. fra Rådhuspladsen, foran Glyptoteket og fra Kastellets indtagelse, og af Kong Christian X på ridetur gennem byen. Krigsskibe i Københavns Havn. March gennem Roskilde. Soldater ved Lillebæltsbroen. Tyskernes indmarch i Viborg 9. april 1940. Spærreballon på himlen skydes i brand. Artillerikanoner trukket af heste og på godsvogne optaget fra vindue. Bombekratere og blindgængere på mark og smadrede vinduer.


Optagelserne er formentlig ikke alle fra 9. april, da folk i nogle scener er iført sommertøj, og senere ser man sne på jorden.

Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel 9. April 1940 i København og Viborg
Dansk titel 9. April 1940 i København og Viborg
International titel April 9, 1940 in Copenhagen and Viborg
Emneord Anden Verdenskrig, 1940-1949, København, Viborg, Besættelsestiden
Produktionsland Danmark
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.