enda

Flygtningelejren i Skive

Danmark, 1947

29 min.Dokumentariske optagelser

3. marts 1945 ankom de første tyske flygtninge til Skive, evakueret af de tyske militære myndigheder, efter at de allierede tropper var trængt ind over Tysklands grænser. De blev indkvarteret 14 steder i byen samt 8 forskellige steder i oplandet i Breum, Durup, Jebjerg, Roslev og Selde, bl.a. på beslaglagte skoler, højskoler, hoteller, forsamlingshuse o.lign. Samlet set befandt ca. 2500 flygtninge sig i Skive og omegn. Ved kapitulationen 5. maj 1945 blev ansvaret for flygtningene overtaget af Statens Civile Luftværn. Af frygt for spredning af sygdomme blev de herefter samlet i en tidligere tysk militærlejr ved Jegstrup syd for Skive. Lejren bestod af 54 træbarakker til beboelse, køkken, kontor, værksteder, sygeafdeling m.m., indhegnet af pigtråd og bevogtet af politi. Filmen er optaget umiddelbart inden lejrens rømning i marts 1947.


I alt tog omkring 300.000 tyske civilpersoner, hovedsagelig ældre og uarbejdsdygtige mænd, kvinder og børn, under og umiddelbart efter krigen flygtningeophold i Danmark.

Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Flygtningelejren i Skive
Dansk titel Flygtningelejren i Skive
International titel The Refugee Camp in Skive
Emneord Anden Verdenskrig, Flygtningelejre, Flygtningebørn, Tyskland, Flygtninge, Skive, 1940-1949
Fotograf J.A.G, Faursen
Produktionsland Danmark
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Comment Optaget frem til marts 1947, hvor lejren i Jegstrup blev rømmet.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab

Foto

Foto J.A.G, Faursen

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF