enda

Gudenaaens Kraftstation

Danmark, 1921

8 min.Dokumentariske optagelser

Danmarks største vandkraftværk, Gudenaacentralen, også kaldet Tangeværket, indvies den 8. januar 1921. En række honoratiores og andre betydningsfulde herrer ankommer for at bese sluseanlægget, de store Francis-turbiner og kraftværkets maskinhal med de tre store generatorer og regulatorer. Derudover er der optagelser af de oversvømmede områder mellem Kongensbro og Tange. Oversvømmelserne fandt sted i forbindelse med udgravningerne til Tange Sø. Da man planlagde Tangeværket, var der ingen sø ved Tange. For at lave et lager af vand, så der kunne produceres el hele året, var det nødvendigt at skabe en stor kunstig sø. Den kom til at oversvømme 625 ha. mellem Kongensbro og Tange. 27 gårde og huse måtte rives ned for at give plads til søen, og i alt blev 192 lodsejere berørt af ekspropriationer. En 800 meter lang dæmning holder vandet tilbage i ådalen, og en 300 meter lang kanal fører vandet fra søen til kraftværket. Ved kraftværket falder vandet 8-10 meter gennem de tre Francis-turbiner. Gudenaacentralen har siden 1921 produceret forureningsfri el baseret på vandkraft fra Tange Sø. Kraftværket producerer årligt ca. 11 mio. kWh. Det dækkede i 1920'erne 1/4 af hele Jyllands elforbrug. I dag svarer det til ca. 2.500 danske familiers årlige elforbrug. Værket og de tilhørende oprindelige funktionærboliger er tegnet af Viborg-arkitekten Søren Vig-Nielsen.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Gudenaaens Kraftstation
Dansk titel Gudenaaens Kraftstation
International titel The Power Station at Gudenaaen
Emneord Vandkraft, Elektricitet, Gudenåen, Tange Sø, Elforsyning, Elektricitetsværker, Oversvømmelser, Gudenaacentralen, Tangeværket, 1920-1929
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Internationalt salg
Tekniske data 35 mm, 1,33:1, Sort-hvid, Stum
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF