enda

Omkring Kapitulationen

Danmark, 1947

21 min.Dokumentariske optagelser

Sønderborg i dagene efter befrielsen: Flygtningene vælter ind i Sønderborg Havn i dagene op til kapitulationen. En enmandstorpedo ses i havneløbet. Fragtskibet "Stettin" fyldt med mennesker ombord. Politiet kan rykke ind på stationen, hvor der har været skole. Overbetjent Ole Hald modtages af kollegerne. Frihedsbevægelsen anholder landsforrædere og stikkere. En ladbil fyldt med hujende mennesker ruller mod grænsen for at modtage englænderne. Våben og ammunition m.m. samles ind. Tyske troppers tilbagetog over grænsen. Franskmænd på vej hjem tilbagevises til et senere tidspunkt. Tysk spærring ved Kruså. Montgomerys "The royal Dragoon" kører over grænsen. Englænderne ankommer til Sønderborg og bydes velkommen af borgmester Hans Nielsen. Autografjægerne i aktion. Takkkegudstjeneste i Maria Kirke. Parade af frihedskæmpere på kirkepladsen.
Frøslev: Dannebrog går til tops 5. maj. De tyske politisoldater forlader lejren. Tidligere internerede, som var stikkere, sidder nu i 'Einzelhaft' og afhøres af deres tidligere medfanger.
Sønderborg: Opgravning af faldne frihedskæmpere på den militære skydebane. De lægges i nye, hvide kister og begraves på den nye kirkegård. Sørgeoptog med kisterne på hestevogne ruller gennem byen.
Hjemførelsen af de 115 danske patrioter, som døde i krigsfangeskab i Tyskland. Danmarks største ligtog - hvide kister på hvide Røde Kors-lastbiler - føres over grænsen. Biskop Noack fra Haderslev og minister for særlige anliggender Per Federspiel taler ved mindehøjtideligheden. Pastor Erik Staffeldt fra Middelfart taler på forældrenes og de pårørendes vegne. Kisterne køres til Sønderborg Kasernes gymnastiksal for derfra at blive kørt til deres sidste hvilested i Danmarks jord.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Omkring Kapitulationen
Dansk titel Omkring Kapitulationen
International titel South Jutland around the Liberation
Andre titler Kapitulationen i Sønderborg
Emneord Befrielsen, Frøslevlejren, Sønderjylland, Flygtninge, Begravelser, Anden Verdenskrig, Sønderborg, 1940-1949
Produktionsland Danmark
Internationalt salg
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab
Producent Robu Film

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF