enda

Opstilling af Dieselmotor på Ørstedværket

Danmark, 1933

11 min.Dokumentariske optagelser

I 1933 opstilles verdens største dieselmotor på H.C. Ørstedværket. Værket er et stort elektricitetsværk, opført af Københavns Kommune og taget i brug i 1920. Den store dieselmotor, der blev leveret af Burmeister & Wain, er 24,5 m lang, 12,5 m høj og vejer hele 1.400 tons. Ydeevnen er 15 MW svarende til 22.500 effektive hestekræfter. Hovedopgaven for den otte-cylindrede motor var at levere strøm til hovedstaden og store dele af Sjælland i perioder med spidsbelastninger af el-netværket. Under Anden Verdenskrig spillede H.C. Ørstedværket og motoren en vigtig rolle som skjulested og opmagasinering for modstandsgruppers våben og kampeffekter. I dag er motoren ikke verdens største, men den hører stadig til i den større ende sammenlignet med andre dieselmotorer på fast land.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Opstilling af Dieselmotor på Ørstedværket
Dansk titel Opstilling af Dieselmotor på Ørstedværket
International titel The great diesel engine at the H.C. Ørsted Power Plant
Emneord Industri, Industrianlæg, Industribygninger, Dieselmotorer, Elektricitetsværker, Kraftvarmeværker, Burmeister & Wain, H.C. Ørstedværket, København, 1930-1939
Produktionsland Danmark
Internationalt salg
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF