enda
Person

Gerda Neumann

(1915 – 1947)

Sangerinde. Født 14/12 1915, død 26/1 1947 - 31 år gammel. Søster til guitaristen Ulrik Neumann (1918-94). Gift med impresario og filmproducent Jens Dennow.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Trods en blond, frisk og meget smilende fremtoning har hun ikke den store gennemslagskraft på film - hendes behagelige, muntre væsen træder først og fremmest i karakter i rappe, virtuose og swingende sangnumre, først med lillebroderen Ulrik, siden også i trio med den store jazzviolinist Svend Asmussen.


Hendes død ved en flyulykke satte tragisk tidligt punktum for en karriere, der var i fuldt flor med optræden i en række europæiske lande, inden Anden Verdenskrig begrænsede rejsemulighederne.


Hun begynder som Magasin-ekspeditrice på sommer-cykelferie i Holger-Madsens road-film "Sol over Danmark" (1936), en rolle, der kun kræver ungdommelig friskhed. Til gengæld får hun en stor chance i Lau Lauritzens og Alice O'Fredericks' komedie "En ganske almindelig Pige" (1940), hvor hun er hverdagspigen, der bliver filmstjerne.


Det kniber for hende at gøre sin almindelighed interessant, og hun overstråles ganske af Bodil Kjer, der - ikke særlig profetisk - har fået tildelt en mindre rolle som hendes søster i skyggen af den vordende stjerne Neumann. Til gengæld synger hun tre charmerende sange med bror Ulrik.


I Marguerite Viby-filmen "Frøken Vildkat" (1942) har hun en noget mindre, men pudsig rolle som helten Ebbe Rodes irriterende forlovede, mens "Naar Katten er ude" (1947) lancerer hende i endnu en hovedrolle, nu i selskab med både Ulrik Neumann og Svend Asmussen. Igen er det musiknumrene - en slags refræn-swing med tilsat crazy-humor, blændende dygtigt sunget og pointeret - der bærer præstationen. Desværre rummer den tynde film kun to musikalske indslag. "Naar Katten er ude" fik premiere tre uger efter hendes død. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Naar Katten er ude 1947 Agnete, kaldet "Nete", Vimpelmanns Datte DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Lilian Berner, Jensens sekretær DK/Spillefilm
Rejsefeber 1944 Medvirkende DK/Kort fiktion
Op med Humøret 1943 Gerda, Musik DK/Spillefilm
Frøken Vildkat 1942 Louise, Peters forlovede DK/Spillefilm
En ganske almindelig Pige 1940 Grete, hendes søster DK/Spillefilm
Sol over Danmark 1936 Kirsten Winge DK/Spillefilm
I Kantonnement 1932 Badepige DK/Spillefilm