enda

Albert Luther

(1888 – 1962)

Skuespiller. Født 25/1 1888, død 14/11 1962 - 74 år gammel. Far til skuespiller Lone Luther.

Optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1906 og debuterede ved teatret i 1910. I 1916 kom han til Folketeatret, hvor han blev en af de bærende kræfter, og fra 1925-30 og igen fra 1933-37 gjaldt det Dagmarteatret, hvor han viste sig som en eminent karakterskuespiller. De sidste knapt 20 år af karrieren udspillede sig på nationalscenen, hvor han i forbindelse med sit 50 års jubilæum takkede af i 1960.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Som birolleskuespiller administrerer han med diskretion en noget gammeldags autoritet af næsten Poul Reumertske dimensioner. Men modsat Reumert har han en naturlig, ubesværet replik og en afslappet manér, der står godt til kameraet og forsoner med en lidt farveløs aura af bedsteborgerlig myndighed.


Efter mindre markante roller som billedhugger i "Under Byens Tage" (1938) og godsejer i Marguerite Viby-filmen "Komtessen på Steenholt" (1939) er han perfekt som den 'fine', patroniserende generalkonsul Fryant i "Sommerglæder" (1940), en af feriebyens tilrejsende spidser og far til den tækkeligt flirtende Inga Schultz. Han behøver ikke understrege den aristokratiske distinktion for overbevisende at fremstille et menneske 'fra en anden epoke', som Frederik Schyberg skrev. Hævet over pøblen, men velvillig og næsten venlig.


Herefter gør han ikke det store væsen af sig i mindre roller, som han dog altid forsvarer med tænksomhed. Hans baggrund i det naturalistiske teater og hans musikalitet var gode forbundsfæller, når det gjaldt troværdig menneskefremstilling. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Skærmydsler 1961 Medvirkende Tv-film
Kærlighed 1960 Sofus Tv-film
Skærmydsler 1958 Medvirkende Tv-film
Flyvende sommer 1957 Medvirkende Tv-film
Manden i månen 1957 Medvirkende Tv-film
Skærmydsler 1956 Medvirkende Tv-film
Musefælden 1955 Medvirkende Tv-film
Kivfuglen 1955 Medvirkende Tv-film
Kardinalernes middag 1954 Medvirkende Tv-film
Karen, Maren og Mette 1954 Jens Røgter DK/Spillefilm
Kardinalernes middag 1951 Medvirkende Tv-film
Familien Schmidt 1951 Konsul Mørch DK/Spillefilm
Susanne 1950 Christoffersen, overtjener DK/Spillefilm
Kampen mod uretten 1949 Kancelliråd Møller DK/Spillefilm
Thorkild Roose 1949 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
For frihed og ret 1949 N.L. Hvidt DK/Spillefilm
Kampen mod Kræften 1947 Speaker DK/Dokumentarfilm
Hans store Aften 1946 Henrik Nygaard, forfatter og journalist DK/Spillefilm
Koen 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
Det store Ansvar 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Tordenskjold gaar i Land 1942 General-Admiral Gyldenløve DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Generalkonsul Fryant DK/Spillefilm
Komtessen paa Steenholt 1939 Lensgreve Axel Steenholt DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Johan Ludvig Reventlow DK/Spillefilm
Under Byens Tage 1938 Henrik Dahl, Kunstner DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Christian Give, kakkelovnsmand DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Den gamle Opfinder DK/Spillefilm
Den talende film 1923 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Prins for en Dag 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Det blaa Blod 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.