enda

Annie Birgit Garde

(1933 - )

Skuespillerinde. Født 3/10 1933 (A. Hansen). Gift med teaterjournalisten Mogens Garde (1917-2005) og mor til skuespiller Maria Garde (f. 1968).

Uddannet på Privatteatrets elevskole 1955-57. Omfattende scenekarriere på diverse teatre i og omkring hovedstaden.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Trods en omfattende og alsidig teaterkarriere vil hun altid være forbundet med 1970'ernes Sengekants-film. Og hendes 'uartige' roller i disse sex-komedier er slet ikke de dårligste i en filmkarriere, der ikke helt blev, hvad den lagde op til.

Hun debuterede i 1955 som den oprørske datter i Gabriel Axels familieskildring fra Nørrebro, "Altid ballade", og rollen er nok stadig hendes bedste på film. Den 22-årige Annie Birgit Hansen er sød og frisk som teenage-pigen, der siger farvel til den snævre Nørrebro-lejlighed, hvor den store familie er stuvet sammen og hvor man ikke engang husker hendes fødselsdag - som type peger hun frem mod det følgende årti. Hun har en for sin tid ganske opsigtsvækkende nøgenscene (uforglemmelig for 1950'ernes teenagere!), men ikke et forvarsel om sengekant-filmene - scenen er yderst velmotiveret. Den understreger hendes nyvundne frihed, da hun er flyttet hen i venindens rummelige lejlighed, hvor hun endelig kan tage bad i fred og ro.

I de følgende års film lægger hendes roller sjældent op til, at hun skal være mere end smukke øjne og et sødt smil. Hun har større roller i Torben Anton Svendsens "Jeg elsker dig" (1957), en Nordisk-filmatisering af H.C. Branners hørespil om kærlighed på tre alderstrin. Annie Birgit Garde og Frits Helmuth er det yngste og mindst interessante par. I Andrè Rodriguez' "Ung kærlighed" (1958) historie om ufrivillig graviditet er hun hovedpersonens veninde og synes helt uden instruktion.

Hun er soldaterkæreste i de tre første Soldaterkammerater-film. I nr. tre, "Soldaterkammerater på vagt", høres dog kun hendes blide og sexede stemme, når kæresten får brev hjemmefra. Stemmen er da også et af hendes gode virkemidler i Sengekants-filmene, hvor hun spiller den mere modne dame. I "Mazurka på sengekanten" (1970) er hun den erotisk forsømte rektorfrue, der til sidst kommer i seng med Ole Søltofts generte unge lærer. Kun en biperson, men filmens afgjorte erotiske attraktion.

Succesen gav hende i 1972 en hovedrolle i Mikael Ekmans svenske erotiske drama "Strandhugg i somras", der dog aldrig nåede danske biografer. Her spiller hun sammen med en ung og endnu ukendt Stellan Skarsgård.

Garde er fast medvirkende i alle otte Sengekants-film frem til 1976. Hun er fortsat gerne erotisk involveret med yngre mænd, naturligt og uden komiske bitoner, og hun har betydeligt større erotisk udstråling end de yngre kvindelige medvirkende, der skiftes til at smide tøjet. Selv har hun faktisk kun nøgenscener i seriens nr. fem, "Romantik på sengekanten". Hun forsvarer sine figurer med lune og er gennemgående blandt seriens bedste medvirkende.

I modsætning til mange af sine medspillere udvidede hun ikke løjerne til de mere frimodige Stjernetegns-film. Efter den sidste Sengekants-film spillede hun to ganske små roller, så var filmkarrieren slut. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ambulancen 2005 Ældre dame DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Jomfru Baumgarth Tv-serie
Kiki - den lille heks 1989 Dora U/Spillefilm
Bill og Daphne 1987 Barbara Tv-serie
Ikke lutter lagkage 1984 Britta Tv-serie
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Familievejleder DK/Spillefilm
Hopla på sengekanten 1976 Maria, chef for escort-bureau DK/Spillefilm
Sømænd på sengekanten 1976 Frk. Nielsen, skibsrederens fuldmægtig DK/Spillefilm
Strømer 1976 Politikerkone DK/Spillefilm
Der må være en sengekant 1975 Cæcilie, Kirstens mor DK/Spillefilm
Revykøbing kalder 1973 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Romantik på sengekanten 1973 Baronesse Sikabild DK/Spillefilm
Den indre forurening tre gange daglig 1972 Speaker DK/Dokumentarfilm
Strandhugg i somras 1972 Medvirkende U/Spillefilm
Motorvej på sengekanten 1972 Emma Bosserup, sognerådsformand DK/Spillefilm
Rektor på sengekanten 1972 Fru Bosted DK/Spillefilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Benedikte Swane-Hansen, Thomas' tante DK/Spillefilm
Med kærlig hilsen 1971 Stuepige i 1925 DK/Spillefilm
Mazurka på sengekanten 1970 Fru Bosted DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Sif DK/Spillefilm
Hjemmet 1969 Charlotte Lindegård Tv-film
Damernes ven 1969 Afdøde Jonsens elskerinde DK/Spillefilm
Valsedrømme 1967 Medvirkende Tv-film
Ih, du forbarmende! 1966 Marlene DK/Spillefilm
Sytten 1965 Ung dame i tog DK/Spillefilm
Et minde om to mandage 1964 Medvirkende Tv-film
Journey to the Seventh Planet 1961 Ellen U/Spillefilm
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
Eventyrrejsen 1960 Marianne Berg DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på vagt 1960 Medvirkende DK/Spillefilm
Charles tante 1959 Lone, Lohmans niece DK/Spillefilm
Soldaterkammerater rykker ud 1959 Karen DK/Spillefilm
Ung kærlighed 1958 Grethe Andersen DK/Spillefilm
Een tjener og to herrer 1958 Medvirkende Tv-film
Ægteskab 1958 Medvirkende Tv-film
Andre folks børn 1958 Alice DK/Spillefilm
Far til fire og ulveungerne 1958 Ulveungernes flokfører DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Karen DK/Spillefilm
Jeg elsker dig 1957 Clara DK/Spillefilm
Altid ballade 1955 Maja, Nielsens barn DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.