enda

Asbjørn Andersen

(1903 - 1978)

Skuespiller, instruktør. Født 30/8 1903, død 12/12 1978 - 75 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Tilsyneladende født i jakkesæt med slips eller i hvid kittel ligger Asbjørn Andersens egenart som birolleskuespiller i, at han slet ikke virker som skuespiller - forstået som et menneske, der skal lægge følelser blot. Pansret bag tykke hornbriller og en karakteristisk brysk stemmeføring, der ofte får bitoner af det irritable og utålmodigt autoritære, spiller han sine midaldrende eller ældre godsejere, direktører eller øvrighedspersoner, der godt kan vise en sprække eller flere af menneskelighed, men aldrig egentlig hjertelighed.

Han dukker ukrediteret op i flere statistroller i 1930'ernes farcer og får - via sin tætte arbejdsrelation til teaterinstruktøren Per Knutzon - sin første større rolle i Knutzons katastrofale filmdebut "Jens Langkniv" (1940). Han har en mellemstor birolle i den indledende episode i Johan Jacobsens "Otte Akkorder" (1944), uden at få mange følelser frem fra hårdkogtheden som potentielt bedraget ægtemand. Og derefter forsøger han sig for første og sidste gang i elskerfaget som ubehøvlet godsejer i "Lykke paa Rejsen" (1947) - en bizar genreblandingsfilm, hvor især hans tur i høet med Ingeborg Brams er en sælsom oplevelse.

Langt mere hjemme er han med hvid kittel og bedrevidende stemmeføring som alkoholiker-læge i "Café Paradis" (1950). Og i Johan Jacobsens politiske drama "Blændværk" (1955) får han endelig en interessant større rolle som en overfladepæn skattesnyder af en provinslæge - en opgave, han løser uden at brillere, men mere nuanceret end han plejer. Og han er sikkert typecasted som bister far til Klaus Paghs forkælede overklasselømmel i "Ung leg" (1956), hvor han anvender det probate middel mod synderen: stuearrest. I "Frihedens pris" (1960) har han for en gangs skyld en sympatisk rolle som hjælper for filmens to unge, Willy Rathnov og Ghita Nørby. Hornbrilleløs og med mørktfarvet hår er han her næsten ukendelig. At han illuderer udmærket som et varmt og venligt menneske, viser i hvor høj grad han blev fange af sit image.

Han instruerede ni spillefilm, der afspejler et langt mere varieret gemyt end han viste som skuespiller. Alvorsmanden bag hornbrillerne begynder med to platfarcer: "Op med lille Martha" (1946) og "Sikken en nat" (1947). Derefter instruerer han Helge Kjærulff-Schmidts romantiske Askepot-historie "I de lyse nætter" (1948). Han viser solid håndværkskunnen i dramaet "Mens porten var lukket" (1948) og betydeligt mere end det i den dystre, formfuldendte noir-film "John og Irene" (1949) med Ebbe Rode og Bodil Kjer, hans klart bedste film. Efter dramaerne "Historien om Hjortholm" (1950) og "Firetyve timer" (1951) kommer to mere attraktive komedier:"Bag de røde porte" (1951) og "Kærlighedsdoktoren" (1952). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Olsen-banden for full musikk 1976 Christian IV U/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Bogholder DK/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 "Christian IV" DK/Spillefilm
Aladdin eller Den forunderlige lampe 1975 Ali Tv-serie
Det lykkelige skibbrud 1974 Jeronimus Tv-film
Blomster til Mona 1974 Dommeren Tv-film
Båndet 1973 Præsten Tv-film
I Adams verden 1973 Filipsen Tv-film
I din fars lomme 1973 Stines morfar DK/Spillefilm
Manden på Svanegården 1972 Kromand DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Sagfører DK/Spillefilm
Onkel Vanja 1971 Professor Tv-film
Ballade på Christianshavn 1971 Departementschef Schwartz DK/Spillefilm
Bella 1970 Konrad Tv-film
Svejk i anden verdenskrig 1970 Første gæst Tv-film
For lang og tro tjeneste 1969 Medvirkende Tv-film
De røde heste 1968 Anders Munk DK/Spillefilm
Dage i min fars hus 1968 Huslægen DK/Spillefilm
Stormvarsel 1968 Peter Halvorsen DK/Spillefilm
Undtagelsen og reglen 1967 Medvirkende Tv-film
Krybskytterne på Næsbygaard 1966 Martin Kaas, godsejer DK/Spillefilm
Søskende 1966 Herbert DK/Spillefilm
Slap af, Frede! 1966 Chefen DK/Spillefilm
Matador 1965 Medvirkende Tv-film
Næsbygaards arving 1965 Martin Kaas, godsejer DK/Spillefilm
I krydsild 1965 Medvirkende Tv-film
Mor bag rattet 1965 Hr. Hummeltofte, gammel DK/Spillefilm
Krista 1965 Velklædt herre Tv-film
Kampen om Næsbygaard 1964 Martin Kaas, godsejer DK/Spillefilm
Fødselsdagsselskabet 1964 Medvirkende Tv-film
Til husbehov 1963 Speaker DK/Dokumentarfilm
Et døgn uden løgn 1963 Jessen, ejendomshandler DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 redaktøren af "ALT for ALLE" DK/Spillefilm
Forræderiet 1962 Medvirkende Tv-film
Det stod i avisen 1962 En mand, der har glemt sin bryllupsdag DK/Spillefilm
Prinsesse for en dag 1962 Skibsrederen DK/Spillefilm
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Teaterdirektør Thomsen DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Medvirkende DK/Spillefilm
Reptilicus 1961 Professor Martens U/Spillefilm
Søskende 1961 Medvirkende Tv-film
Gøngehøvdingen 1961 Borgmester Nansen DK/Spillefilm
Flemming på kostskole 1961 Rektor Kock DK/Spillefilm
Gymnasiepigen 1960 Vibekes far DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Prokurist Smith DK/Spillefilm
Pigen og pantelåneren 1960 Medvirkende Tv-film
Man kan aldrig vide 1960 Medvirkende Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Komponist Tv-film
Frihedens pris 1960 Andersen DK/Spillefilm
Apollon fra Bellac 1960 Direktør Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Medvirkende Tv-film
Paw 1959 Godsejer DK/Spillefilm
Høfeber 1959 Medvirkende Tv-film
Intrigerne 1959 Medvirkende Tv-film
Helte 1958 Medvirkende Tv-film
Forretning er forretning 1958 Medvirkende Tv-film
Don Ferdinand 1958 Medvirkende Tv-film
Kafiristan - hedningernes land 1958 Speaker DK/Dokumentarfilm
Aldrig har så mange 1958 Medvirkende Tv-film
Mariannes bryllup 1958 Mariannes far DK/Spillefilm
Verdens rigeste pige 1958 Hoffmann, oliemillionær, Lisas far DK/Spillefilm
Forellen 1958 Medvirkende Tv-film
Manden i månen 1957 Medvirkende Tv-film
Fragt under havet 1957 Medvirkende Tv-film
Tag til marked i Fjordby 1957 Hallgren, direktør for stormagasin DK/Spillefilm
Kærlighed mod betaling 1957 Medvirkende U/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Overlæge Valentin DK/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 Teaterdirektør DK/Spillefilm
Hvad vil De ha'? 1956 "Direktøren", filmproducent DK/Spillefilm
Den store gav-tyv 1956 Stenbeck, Rodians forlægger DK/Spillefilm
Ung leg 1956 Jørgens far DK/Spillefilm
Motivet 1955 Medvirkende Tv-film
Blændværk 1955 Hans Kerner, dr. med., byrådsmedlem DK/Spillefilm
Altid ballade 1955 Carlsen DK/Spillefilm
Fy og Bi på Eventyr 1955 Medvirkende Antologi
Tran 1954 Medvirkende Tv-film
Jan går til filmen 1954 Direktør DK/Spillefilm
Befolkningens beskyttelse 1953 Speaker DK/Dokumentarfilm
Grænseløse verden 1953 Speaker U/Dokumentarfilm
Adam og Eva 1953 Carl DK/Spillefilm
Kærlighedsdoktoren 1952 Instruktion DK/Spillefilm
Fireogtyve timer 1951 Instruktion DK/Spillefilm
Bag de røde porte 1951 Instruktion, Otto Wilmer DK/Spillefilm
Alt dette og Island med 1951 En tysk politiofficer DK/Spillefilm
Lyntoget 1951 Redaktøren DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Blom, bankdirektør DK/Spillefilm
Historien om Hjortholm 1950 Instruktion DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Julius Sander DK/Spillefilm
Café Paradis 1950 Dr. Olaf Martin DK/Spillefilm
Grønt guld 1949 Speaker U/Dokumentarfilm
John og Irene 1949 Instruktion DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
I de lyse Nætter 1948 Instruktion DK/Spillefilm
Mens porten var lukket 1948 Instruktion, Politikommissæren DK/Spillefilm
Tre år efter 1948 En tysk Major DK/Spillefilm
Aarhus 1947 Speaker DK/Dokumentarfilm
Sikken en Nat 1947 Instruktion DK/Spillefilm
Lykke paa Rejsen 1947 Joachim Fries-Olsen DK/Spillefilm
My Name is Petersen 1947 Dr. med. Niels Henningsen, Lektor v. uni DK/Spillefilm
Mani 1947 Professor, Dr. med. Viktor Smidt DK/Spillefilm
Op med lille Martha 1946 Instruktion DK/Spillefilm
Det gælder din Frihed 1946 Speaker DK/Dokumentarfilm
Vandet paa Landet 1946 Ingeniøren DK/Dokumentarfilm
Oktober-Roser 1946 Konradsen DK/Spillefilm
De findes overalt 1945 Speaker DK/Dokumentarfilm
Stop Tyven 1945 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den usynlige Hær 1945 Direktøren DK/Spillefilm
Man elsker kun een Gang 1945 Holgersen DK/Spillefilm
I Gaar og i Morgen 1945 Hylke, trafikassistent DK/Spillefilm
Affæren Birte 1945 Politikommissæren DK/Spillefilm
De danske Sydhavsøer 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
Otte Akkorder 1944 Johannes, Georgs ven DK/Spillefilm
Staden København 1943 Speaker DK/Dokumentarfilm
Mennesker i et Hus 1943 Speaker DK/Dokumentarfilm
Kriminalassistent Bloch 1943 Steen, Frugtplantageejer DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Redaktionssekretæren DK/Spillefilm
Det brændende Spørgsmaal 1943 Civil dommer DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Noldi, teaterinstruktør DK/Spillefilm
Sukker 1942 Speaker DK/Dokumentarfilm
Vi kunde ha' det saa rart ! 1942 Redaktør Poulsen DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Filminstruktøren DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Jørgensen, kriminalbetjent DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Kriminalassistent Madsen DK/Spillefilm
Regnen holdt op 1942 Lægen DK/Spillefilm
Jens Langkniv 1940 Præsten Herr Paaske DK/Spillefilm
Danmark for Folket 1937 Ole, socialdemokrat DK/Spillefilm
Det begyndte ombord 1937 Redaktør Brandt DK/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Den fremmede Mand DK/Spillefilm
Frk. Møllers Jubilæum 1937 Kaninavler DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Skuespiller, der læser på rolle DK/Spillefilm
Snushanerne 1936 Avissælger DK/Spillefilm
Kidnapped 1935 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Week-End 1935 Roer DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Passager DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Matros DK/Spillefilm
Københavnere 1933 Student DK/Spillefilm
Med fuld Musik 1933 Betjent DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1932 Sømand DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Menig DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Forretningsmand DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Teatermedarbejder DK/Spillefilm
Højt paa en Kvist 1929 Herre, der venter DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.