enda

Asta Hansen

(1914 – 1962)

Skuespillerinde. Født 20/12 1914, død 21/10 1962 - 47 år gammel.

Uddannet på Folketeatrets elevskole. Karriere som operette- og revysangerinde.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun har betydelig stærkere filmudstråling end sin sejrrige kollega i operette-faget, Else-Marie.
Alligevel fik hun aldrig en hovedrolle - måske på grund af en lidt for utvetydig sex-appeal, der dengang kunne støde an i artige operetter. Med sine frække flirte-øjne appellerer hun i hvert fald nok mere til det mandlige end det kvindelige publikum og sidstnævntes smag for operette-romantik.

Hun har en tidlig duet med Poul Reichhardt i Osvald Helmuth-filmen "Der var engang en Vicevært" (1937), men det er først i det seværdige Carl Alstrup-drama "Peter Andersen" (1941), at hun igen viser virkelig gennemslagskraft - også her i samspil med Poul Reichhardt. Hun er skinnende dukkepige-glamourøs som hans forlystelsessyge forlovede - en meget rammende, dygtig præstation i Svend Methlings instruktion.

Hendes senere karriere synes tragisk. I 1956 tabte hun et sagsanlæg om en mistet turné-rolle i "Dollarprinsessen", og seks år efter blev hun fundet død i sit hjem. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Henny, Seldorfs kone DK/Spillefilm
Alt for Karrièren 1943 Asta Dahl DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Benna, Haralds kæreste DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 Medvirkende DK/Spillefilm
En Mand af betydning 1941 Sofie DK/Spillefilm
Bolettes Brudefærd 1938 Sofie, tjenestepige hos Hans Henriksen DK/Spillefilm
Der var engang en Vicevært 1937 Asta, Hallers datter DK/Spillefilm
6. Trækning 1936 Karen Blomberg DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.