enda

Axel Breidahl

(1876 – 1948)

Født 30/1 1876 i Randers, død 4/10 1948 - 72 år gammel. Skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør, og derudover journalist, revy- og lystspilsforfatter, visedigter, komponist, konferencier, kabaretkunstner og oversætter. Gift med Agnete Louise Vilhelmine Møller (1878-1967), Meta Marie Henriksen (1891-1947) og Louise (Visse) Magdalene Bøgh, født Schepelern (1899-1976).

Som skuespilforfatter især kendt for "Ebberød Bank", "Tre små piger" og "Frøkenklosteret". Skrev melodien til den kendte børnesang "Sørens far har penge". Oversatte "Carmen" til Det Kgl. Teater. Medarbejder på Politiken fra 1896, hvor han havde sit virke i over 40 år. Efter udlandsophold under 1. verdenskrig vendte han tilbage til København og Politiken, hvor han blev ansvarlig for teaterstoffet. Foreningsaktiv i Børnehjælpsdagens forretningsudvalg og hovedbestyrelsen for Dansk Røde Kors. Medlem af Journalistforbundets bestyrelse, indvalgt i Radiorådet og næstformand i programudvalget.

Startede sit omfattende og omflakkende filmvirke i 1911 på Nordisk Film. Fra 1911-14 instruktør, forfatter og skuespiller ved Vitascope i Berlin, hvor han også lavede film sammen med Viggo Larsen. 1912-14 engageret i Sverige, dels hos Frans Lundberg i Malmø og dels som gæsteinstruktør ved Svenska Biografteatern. 1916 kunstnerisk leder af Dania Biofilm, der optog en række lystspil med Carl Alstrup.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Bag de røde porte 1951 Musik, Manuskript DK/Spillefilm
Den talende film 1923 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Potteplanten 1922 Manus DK/Spillefilm
Den filmende Baron 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Den sjette Sans 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Den glade Løjtnant 1917 Manus DK/Spillefilm
Der var en Gang 1916 Instruktion DK/Kort fiktion
Maison Fifi 1915 Medvirkende, Manus U/Spillefilm
Vägen till mannens hjärta 1914 Instruktion, Axel, Manus U/Spillefilm
Fødselsdagsgaven 1914 Instruktion, Hr. Axel, Manus U/Spillefilm
Axel Breidahl paa Kostumebal 1914 Medvirkende, Manus U/Spillefilm
Axel Breidahls Tvillinger 1913 Instruktion, Medvirkende U/Spillefilm
Kærlighed gør blind 1913 Instruktion, Johan, tjener hos von Horten, Manus U/Spillefilm
Den gamle Majors Ungdomskærlighed 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Axel Breidahl morer sig 1913 Instruktion, Medvirkende DK/Kort fiktion
Axel Breidahls Lotterigevinst 1913 Instruktion, Axel Breidahl DK/Kort fiktion
Axel Breidahl som Hypnotisør 1913 Instruktion, Hansen, forelsket hypnotisør DK/Kort fiktion
Axel Breidahl køber en Bænk 1912 Instruktion, Medvirkende U/Spillefilm
En frygtelig Fejltagelse 1912 Manus DK/Spillefilm
Cirkusluft 1912 Manus U/Spillefilm
Blandt københavnske Apacher 1911 Manus DK/Kort fiktion
Herr Storms første Monocle 1911 Medvirkende, Manus DK/Kort fiktion
Venus 1911 Manus DK/Spillefilm
Et Mandfolk til Auktion Instruktion, Medvirkende DK/Kort fiktion
Salomos dom Instruktion, Ægtemanden, Manus U/Spillefilm
Kærlighed gør blind Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Hjältetenoren Heinz Werner, sanger, Manus U/Spillefilm
Dockan Medvirkende, Manus U/Spillefilm
Mac-Morton Manus DK/Spillefilm
Slangen Manus U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.