enda

Beatrice Bonnesen

(1906 – 1979)

Skuespillerinde. Født 21/10 1906, død 19/1 1979 - 72 år gammel. Gift med skuespilleren John Price i 1941 - ægteskabet opløst.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun vil først og fremmest blive husket som Gunnar Laurings kvikke kollega og hustru i Johan Jacobsens stadig seværdige og vittige sagførerkomedier. En udpræget intelligent kvinde - ikke hverdagskost i ældre danske film. Sagførerparret er modelleret efter Myrna Loy og William Powell i 1930'ernes "Den tynde mand"-serie, men ikke som en mekanisk kopi: Beatrice Bonnesen har med sin hurtige, tørre replik, sofistikerede ironi og erotiske frimodighed sit eget touch som den elegante sagfører-kvinde, der for det meste er ikke så lidt dygtigere til sit job end sin mand. Hans forspring i deres stående drilleri-leg er mere beskedent: hendes lidt for kvindelige forkærlighed for nye hatte.

Hun lægger ud med mellemstore roller i to af 1930'erne bedste og mest ustyrlige farcer. I "Tretten år" (1932), hvor Marguerite Viby giver den som en efterstræbt Lolita, er Bonnesen velplaceret som nydelig borgerdatter med fornem diktion. Derimod mangler hun folkelig gennemslagskraft som den barnlige Hans W. Petersens tålmodige kæreste i "Rasmines Bryllup" (1935).

I "Barnet" (1940) prøvekører hun samarbejdet med Gunnar Lauring i realistisk regi: de er et moderne, intelligent par, der har lagt 1930'er-farcens fjollerier bag sig. Hun har en usædvanlig rolle som hovedpersonens knugede missionske søster i "En Forbryder" (1941), den første fransk inspirerede danske noir-film - og det er en kompetent præstation.

Så kommer tre sagførerfilm på rad: "Tag det som en Mand" (1941), "Ballade i Nyhavn" (42) og "Baby paa Eventyr" (42), alle med en afdæmpet Christian Arhoff som trediemand i et lydefrit samspil. Og hun er i sit es som en af de fire ekskoner, der i "Mine kære Koner" (1943) sammensværger sig om at drille Gunnar Laurings frikadellede skuespiller og skørtejæger.
Hun har lidt for få scener med Lauring i "Mens Sagføreren sover" (I945), hvor en noget søgt historie tynger, og i "Hatten er sat" (1947) gentages løjerne, men her er Laurings kriminalmand rigeligt dum, og Bonnesen tager for nemme stik hjem. Men hun udnytter fint de erotiske muligheder i en Sverigesudflugt med Mogens Wieths elegantier.

I Erik Ballings debutfilm, komedien "Adam og Eva" (53), er hun blevet mor og overlader det til den besværede ægtemand Gunnar Lauring at fortælle sønnen om blomsterne og bierne. Det er en birolle - mens hendes rige enkefrue i "Mor skal giftes" (1958) er en hovedrolle, men komplet umulig: filmen er et snakkesaligt makværk. Sidst ses hun i en mor-birolle i Christoffer Bros mislykkede flugtbilist-drama "Farlig sommer" (1969). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ministeren og døden 1976 Beata Gyllenstedt Tv-serie
Den sårede filoktet 1974 Enkedronningen Tv-film
Laila Løvehjerte 1972 Grevinde Virtus Tv-film
Black-out 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
Farlig sommer 1969 Mogens' mor DK/Spillefilm
Topaze 1966 Medvirkende Tv-film
Intrigerne 1959 Instruktion, Medvirkende Tv-film
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
Bunbury 1959 Medvirkende Tv-film
Mor skal giftes 1958 Inger Holm, konsulindens svigerdatter DK/Spillefilm
Soldaterløjer 1957 Instruktion Tv-film
Den lange julemiddag 1957 Medvirkende Tv-film
Tre finder en kro 1955 Isabella, Carstens tante DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Fru Brun DK/Spillefilm
Det hændte i København 1949 Astrid Staalfeldt, Bibs mor DK/Spillefilm
Hatten er sat 1947 Louise Smeth DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Julia Kørner, født Swedenhielm DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Else Jessen, Landsretssagfører DK/Spillefilm
Familien Gelinde 1944 Ida, Bjovulfs kone DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Betty, Georges første kone DK/Spillefilm
Baby paa Eventyr 1942 Else Jessen, Landsretssagfører DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Else Jessen, Landsretssagfører DK/Spillefilm
Tag det som en Mand - ! 1941 Else Jessen, landsretssagfører DK/Spillefilm
En Forbryder 1941 Marie, Eriks søster DK/Spillefilm
Barnet 1940 Cora, barn af "Moderen" DK/Spillefilm
Balletten danser 1938 Jenny Møller, Elses søster DK/Spillefilm
Rasmines Bryllup 1935 Lotte, tjenestepige DK/Spillefilm
Tretten Aar 1932 Mona, Pouls Kone DK/Spillefilm
Det sovende Hus 1926 Gerda DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.